Додик: Русија увијек са пажњом слуша шта Србија има да каже

03.10.2018 Актуелно

Додик је нагласио да ће Русија увијек подржавати Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет БиХ, али уз став да све ствари унутар ње морају да се рјешавају како је предвиђено Дејтоном и договором два ентитета и три конститутивна народа. 

„Запад се тако није понашао, он је наметао рјешења. Није нас уважавао, понижавао нас је и потцјењивао на многим мјестима. Не миримо се са том неправдом, морамо да водимо рачуна о себи, а Русија нам даје снагу за то. Она увијек има објективне ставове и процјене“, рекао је Додик синоћ за Алтернативну телевизију“. 

Констатацију да отварање врата Српске према Русији, све више затвара врата према Западу, Додик је одбацио као нетачну. 

„Проблем је у томе да ли прихватате да будете пуки сервисер разних измишљотина које долазе са друге стране и то прихватите као своју истину или имате здрав разум да закључите. Ради се о простој ствари. Русија је земља са којом ми имамо заиста пријатељске односе и која увијек са пажњом посматра и слуша шта Српска каже. Веома је ангажована на међународном плану и имплементацији мира у БиХ, овдје кроз Савјет за спровођење мира, а на глобалном нивоу у Савјету безбједности УН“, рекао је Додик. 

Према његовим ријечима, појединци игноришу Републику Српску, хтјели су да је смање, отели су јој овлаштења, а сад хоће њено поштовање. 

„Наравно да то не може да буде поштовање. Потпуно погрешно би било водити политику коју неки из Српске воде да се додворавамо Великој Британији, старој америчкој администрацији или неким круговима из Брисела који је прате, а да изгубите тако моћног и јаког пријатеља као што је Русија“, додао је Додик. 

Додик је оцијенио да је кључно одржати добру сарадњу са Русијом и побошљати је, а с друге стране, отворити дијалог са свим земљама које су присутне у БиХ, с циљем поправљања неких грешака које су оне урадиле. 

„Грешке су биле многе наметнуте одлуке високих представника и то мора да дође на дневни ред, без обзира што те исте земље желе да се то заборави. То је направило блокаду у БиХ и смањило снагу Српској. То мора да буде промијењено“, рекао је Додик. 

На питање да ли Русија може да помогне Србији у вези Косова и Метохије, Додик је рекао да Русија већ помаже и Српској и Србији. 

„Русија која је глобални играч на политичкој сцени и стална чланица Савјета безбједности, гдје се доносе важне одлуке, већ је помагала. И та врста приче која се догађа у Москви између /предсједника Русије Владимира/ Путина и предсједника Србије Александра Вучића јесте мотивисана управо бољим разумијевањем прилика“, сматра Додик. 

Према његовим ријечима, код Русије је јасно то да Србе сматра пријатељским народом, а Србија и Српска имају пријатељски однос према Русији. 

„Могли сте чути Путина који је рекао да је Русија, не само спремна да подржи своје пријатеље у свијету, него да их и брани. У том погледу, веома је важно позиционирати се да имате јасан став Русије о неком свом важном питању, поготово ако кореспондира са међународним правом. У нашем случају то је са Дејтонским споразумом, а у случају Србије са Резолуцијом УН 1244, коју је Запад игнорисао и дао могућност да се прогласи независност“, подсјетио је Додик. 

Додик је рекао да се такав однос Запада могао видјети на референдуму у Македонији који није успио, али га западне земље проглашавају успјешним. 

Он је рекао да Путин много зна о Републици Српској и детаље о, прије свега, привредним односима, што говори о томе да се интересује за Српску. 

„Важно је да то интересовање не престане, морамо учинити све да се оно одржи. Вјерујем да ће тако бити и у будућности“, истакао је Додик. 

Он је рекао да ће прилика за Путинов долазак у Бањалуку бити када се заврши градња руско-српског духовног и културног центра. 

Говорећи о Путину, Додик је навео да је ријеч о човјеку који се никад не жури, да веома помно слуша и да му је веома угодно разговарати са њим. 

„Одаје утисак човјека који има времена на располагању колико треба. Сјећам се једног нашег састанка у Санкт Петербургу за који је било предвиђено да траје 35 минута, што је озбиљно вријеме имајући у виду Српску на геополитичком плану. Састанак је трајао сат и десет минута“, подсјетио је Додик. 

Према његовим ријечима, никада му прије састанка са Путином, за разлику од других западних политичара, није сугерисано шта да каже или пита. 

„Код њега никада то нисам доживио. Имао сам прилику да кажем оно што ја хоћу и што мислим да је важно и увијек сам то чинио. На другим мјестима увијек су нас припремали шта бисмо ми то требали да кажемо, због чега се осјећате неугодно. Поготово ако је то изван онога што је ваш интерес. Наравно, то никада нисам прихватао“, истакао је Додик. 

Додик је поновио да је састанак са Путином договорен раније и да није темпиран да се одржи у предизборној кампањи. 

Архива