Додик: Прекинути мандат Високом представнику

01.10.2018 Актуелно

 Додик је истакао да ће покушати да се направи нови компромис у БиХ на питањима која не задиру у статус Српске, који је дефинисан Уставом.

„Он мора бити ојачан политикама које ћемо водити“, рекао је Додик новинарима уочи предизборне трибине СНСД-а на тргу у Шипову.

Он је поручио да Републику Српску и српски народ чекају бољи дани.

„Наше политике које су у прошлости биле оспораване од међународног фактора и других у БиХ, данас имају стабилне основе да се афирмишу. С друге стране, имамо политички блок који је упорно и дуго година радио да се смањи снага Српске, још од времена када је Младен Иванић пребацио индиректне порезе на ниво БиХ, чиме је начинио штету Српској која до сада износи око три милијарде КМ, које су отишле на ниво БиХ“, рекао је Додик.

Он је навео да је тим новцем, који Српска није имала, могло бити направљено стотине хиљада километара ауто-путева, а били би ријешени и сви комунални проблеми.

„Новац је отишао у бунар који се зове БиХ и нисмо имали никакву корист, ни поврат од тога. Данас су БиХ и њена администрација огромни, јер 24.000 људи ради на том нивоу, што је питање којим ћу се одмах бавити“, рекао је Додик.

Он је поручио да Српску листу у Федерацији БиХ /ФБиХ/ требају подржати сви Срби са правом гласа, јер ће то омогућити да српски народ има аутентичног представника у власти.

Додик је изразио очекивање да ће владајућа коалиција у Српској у Шипову добити 60 одсто подршке бирача за појединачне функције, те нешто мање за СНСД.

Он је рекао да је Влада Републике Српске помогла општини у бројним пројектима – уређењу главне улице, кружног тока, трга, нове зграде општине…

„Много је урађено и то смо улагали ми који смо изабрани да бисмо вратили народу повјерење које су нам дали“, рекао је Додик.

Он је нагласио да Српска и Шипово показују колико је важна сарадња републичке и локалне власти у најбољем интересу становника општине, да је у тој општини много урађено у посљедње двије године и да СНСД тамо побјеђује у континуитету.

„Управо смо отворили спортску дворану, уређен је градски трг, Дом културе, асфалтирано 60 километара локалних путева. Дошли смо да захвалимо људима за подршку коју су нам дали и да се договоримо о томе како ћемо даље ићи“, рекао је Додик.

Кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за предсједника Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Шипово постало велико градилиште у посљедње двије године откако има ову локалну власт, додајући да је позитивна околност што је Српска стабилна и финансијски јака.

„Имамо могућност да помогнемо све делегиране пројекте од локалне власти. Захваљујем начелнику и локалној управи на активизму, као и на креативности у вези са предложеним пројектима“, додала је Цвијановићева.

Она је истакла да је данас Српска стабилна, јер може и да широм Републике инвестира више од 120 милиона КМ.

„Поносна сам што смо поред локалних и општинских пројеката у стању да реализујемо велике републичке пројекте, као што је изградња Клиничког центра у Бањалуци, завршетак Болнице у Источном Сарајеву, почетак градње нове болнице у Добоју.Имамо сад и ауто-пут који ће повезивати Бањалуку и Добој“, рекла је Цвијановићева.

Она је најавила да наредне седмице почиње процедура расписивања тендера у вези са изградњом моста у Градишци, што ће дати сасвим нову димензију, паралелно са путем који ће ићи од Бањалуке према Приједору, као и од Добоја према Бијељини.

„Према нашим стратешким документима и пројектима, ту је, такође, и веза између Пала, Сокоца са Вардиштем у Србији. То су стратешки важне ствари за Српску, која данас изгледа много другачије, захваљујући политикама СНСД-а, који иду руку под руку са нашим народом. Видимо шта су приоритети и пројекти од значаја, а онда их све заједно реализујемо“, рекла је Цвијановићева.

Кандидат СНСД-а за Народну скупштину у Изборној јединици три Милан Ковач изразио је задовољство што је у Шипову иизграђена спортска дворана, додајући да му је то један од најдражих пројеката у актуелном мандату начелника те општине.

Предизборном скупу у Шипову присуствовали су носиоци листа и кандидати СНСД-а за Народну скупштину Српске и Парламентарну скупштину БиХ, као и бројни страначки функционери, грађани, чланови и симпатизери те странке

Архива