Додик: Нема признања Космета нити БиХ у НАТО

16.10.2018 Актуелно

 

Он је истакао да нема прегласавања у Предсједништву на војним питањима, али да је, нажалост, Правилник промијењен по неким другим.

„Али, као српски члан Предсједништва имам право да ставим вето и да пошаљем на парламент Републике Српске и он доноси одлуку. То Бошњацима не одговара, јер то говори гдје је главно мјесто. Значи, дефинитивно мјесто одлуке је Република Српска, није само Предсједништво“, рекао је Додик синоћ за ТВ „Хепи“.

Он је додао да ће, чак и ако буде „прегласан у временској прогнози“, покренути витални национални интерес.

Додик је истакао да би Срби у неким другим околностима можда и прихватили НАТО, али да је против тога чињеница да је Алијанс бомбардовала Србију и Републику Српску осиромашеним уранијумом.

Он је указао да је читава једна јединица италијанских војника која је била распоређена на подручју Републике Српске након бомбардовања умрла и да њихове породице сада туже НАТО, док људима у Српској и Србији тврде их нису бомбардовали осиромашеним уранијумом.

„Србија има посебну Комисију за то и ми се томе прикључујемо“, рекао је Додик и нагласио да неће прихватити да БиХ уђе у НАТО јер то народ Републике Српске не жели.

Додик је поручио да се мора уважавати српски народ који никоме не жели зло, да никоме не желе зло ни он, ни предсједник Србије Александар Вучић.

Говорећи о пријетњама које је до сада претрпио и оним којим би евентуално могао бити изложен на новој позицији, Додик је навео да није храбар без покрића, али да није ни глуп да би био наиван, као и да не жели да га то оптерети.

Он је при том рекао да мора да призна да је „безбједносно недисциплинован“, како кажу људи из његовог обезбјеђења, и да није могао да прихвати да има неко ко би њега из неког разлога убио.

У осврту на недавну експлозију у рафинерији Брод, Додик је рекао да је био на лицу мјеста и надгледао ријеку Саву на којој није било никакве нафтне мрље, како су то пренијели неки медији.

„Ко ће више трчати за тим спекулацијама“, додао је Додик.

Говорећи о тужби коју је раније БиХ покренула против Србије за геноцид, Додик је истакао да та тужба није била легитимна.

Архива