Додик: Нећу зауставити ниједан развојни програм у ФБиХ

16.10.2018 Актуелно

 

Он је подсјетио да су до сада у Сарајеву заустављени бројни пројекти који су за добробит Српске.

„Заустављена је сагласност на нивоу Сарајева да се испод Дрине гради гасовод за Бањалуку. То до дан данас није ријешено зато што из Сарајева нема сагласности, а имамо новац и хтјели смо то да урадимо јер нам треба повезивање на гасовод директно из Београда“, рекао је Додик синоћ за београдску телевизију „Хепи“.

Он је указао да нема сагласности ни да се гради хидроцентрала на Дрини јер у Сарајеву сматрају да је то њихово.

„Дрина је само гранична линија. Нема никакве везе са својинским односима. Све је то Република Српска, грунт Републике Српске“, рекао је Додик.

Он је најавио да ће се као српски члан Предсједништва БиХ залагати да се Савјет министара врати на помоћну позицију јер је помоћни орган Предсједништва БиХ, а Предсједништво једини извршни орган.

Додик је оцијенио да је БиХ никаква земља, јер Срби не желе унитарну БиХ, а муслимани не желе Републику Српску и то је трајно стање.

„Ми желимо да видимо што јачу Српску, а Бошњаци уопште не желе да виде Републику Српску. Они хоће унитарну БиХ да би се осветили Србима и да би Срби нестали“, оцијенио је Додик.

Он је подсјетио да му је бивши поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић својевремено рекао да Срби могу изаћи из БиХ и понијети оно мало земље на опанцима.

„Ја сам му тада рекао да Срби не ходају у опанцима него у ципелама и да ће Срби, ако оду, однијети 49 одсто Босне“, рекао је Додик и нагласио да су се Бошњаци сада мало ућутали и то више не говоре.

Он је рекао да су и појмови „босански Срби“ и „хрватски Срби“ направљени из политичких разлога, да би се поцијепао српски народ.

„Кад кажу босански Србин примарна одредница је то босански, па тек онда Србин. Ја то нисам и људи које ја представљам су примарно Срби“, рекао је Додик.

У осврту на протеклу кампању и нападе који су били усмјерени против њега Додик је рекао да први корак који лидер мора да учини јесте да покаже да се не боји.

„Не може онај који се боји бити преставник народа. Народ хоће вође. Само на овим просторима странци су покушали да униште сваку причу о вођама. Зато данас оспоравају мене, и у значајном обиму /предсједника Србије/ Александра Вучића оспоравају ти исти странци“, рекао је Додик.

Он је додао да нема успјешног народа без успјешног лидера и јаких институција.

Када је ријеч о такозваној црној листи САД на којој се налази, Додик је оцијенио да је то једна „обична глупост која је урађена да би показали моћ према једном малом Милорад Додику“, а за коју „фрустрирана америчка амбасадорка мисли да је успјех“.

Он је рекао да би поново одбио да пружи руку Морин Кормак као што је то учинио у Јасеновцу јер је она, како је рекао, недостајна да представља велику земљу каква је САД.

Када је ријеч о наводном руском утицају у БиХ и чињеници да се у антирсукој кампањи отишло тако далеко да је руском књижевнику Захару Прилепину забрањен улазак у Српску, односно БиХ, Додик је рекао да довољно о свему говори то што су министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића који је причао о неким паравојскама у Српској пренијели и „Гардијан“ и „Тајмс“ који су правили сатанизацију Срба, али не „Глас Српске“.

„Наравно да ниједног паравојника нема и они то савршено добро знају јер постоји европска безбједносна структура која савршено добро зна ко има и ко нема тамо. Тамо нема ниједног руског војника нити оног ко представља тај милитантни дио руског друштва, полицајац, војник, специјалац, постоје само људи који раде у Рафинерији. Они причају о руском, а не причају о свом утицају“, указао је Додик.

У осврту на посјету министра спољних послова Русије Сергеја Лавровог Српској Додик је рекао да је Лавров један од највећих дипломата који одлично разумије ситуацију у БиХ и понаша се у складу са међународним правом за разлику од западњака који су рушили Дејтон.

Архива