Додик: Cрпски народ на гласању бранио достојанство, права и Републику

16.10.2018 Актуелно

 

Он је нагласио да је побједа СНСД-а на општим изборима била величанствена, да је освојио око 350.000 гласова, што је најбољи резултат за члана Предсједништва БиХ који је неко постигао, те додао да је воља народа неприкосновена.

Додик, који је предсједник Републике Српске, рекао је синоћ за ТВ „Хепи“ да опозиција, односно људи који би требало да имају осјећај за политичку реалност, „праве спрдњу“ о покраденим гласовима, те додао да изборе не спроводи ни он, ни Влада Српске, него Централна изборна комисија /ЦИК/, којој се треба обратити за то.

„Ја сам човјек који вјерује у Републику Српску, њена права и оно што је написано у Дејтону и борићу се свом својом снагом, умијећем и памећу, стрпљењем и нестрпљењем за Српску каква је написана у Дејтону и Уставу и нећу од тога одустати“, поручио је Додик.

Додик је најавио да ће када преузме дужност у Предсједништву БиХ прво тражити да се из БиХ удаљи високи представник, те оцијенио да су за то, осим Српске, Србија, Хрватска, као потписнице Дејтонског споразума.

„Покренућемо ту процедуру, то ће бити главна тема првог дијела мандата“, додао је он.

Додик је рекао да у парламенту БиХ Срби треба да буду политички јединствени, да им тамо треба десет гласова из Републике Српске да би одлучивали о виталним интересима.

Он је напоменуо да је Републици Српској отето 80 надлежности, да је у БиХ наметнут суд и тужилаштво, са странцима у суду, те подсјетио да је високи представник био постављен да чува слово Дејтона, а не да ради против Српске.

Додик је рекао да је у прошлости сва европска политика ишли на унитаризацију БиХ, те додао да је важно да је народ схватио да у БиХ није задња ријеч странаца, већ народа.

Наводећи да је веома видљив негативан приступ странаца према Републици Српској, Додик је као примјер навео примјер да је међународна заједница склонила 1.000 имена Срба убијених у Сребреници 1993. године под руководством Насера Орића.

Додик је истакао да је због тога немогуће направити извјештај о Сребреници у којем нема страдалог ниједног страдалог Србина.

„Зато смо укинули тај извјештај о Сребреници. Овај списак од 1.000 имена убијених Срба је још један доказ да су Срби били у праву и неће да трпе неправду. Ако прихватате да се према вама чини неправда, онда се неправда није ни десила“, додао је он.

Додик је нагласио да ће по преузимању функције српског члана Предсједништва БиХ тражити да на сједницама иза њега стоји застава Републике Српске и да ће тражити да се промијени пословник о раду, који регулише да тога нема, а који је наметнут од високих представника.

„Зашто је проблем да иза мене када сједим у Сарајеву стоји застава Републике Српске? Сви знају да сам ја добар Србин, да сам дошао тамо са мандатом српског народа и ја хоћу да се види тамо иза мене застава Репбулике Српске“, истакао је Додик.

Он је нагласио да ће покушати да стави на дневни ред све што је отето Републици Српској.

„На нашој страни су народна воља и право“, додао је Додик.

Он је истакао да је његова политика чистог рачуна и да БиХ само на тај начин може да преживи.

„Познат сам као човјек који када се договори, до тога држи, али нећу да будем политички коректан а да дам нешто од интереса Републике Српске“, рекао је Додик. 

Архива