Додик: Cа Вучићем о имплементацији изборних резултата

17.10.2018 Актуелно

 

„То је нормално, чули смо се десетак пута телефоном у међувремену, ми имамо добру комуникацију и желимо да побољшамо односе“, рекао је Додик синоћ за РТС.

Додик је напоменуо да је непотребна изјава новоизабраног хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића о томе да би он признао самопроглашено Косово, што није коректно, јер је Вучић честитао свим члановима Предсједништва, а он је узвратио на тај начин.

Он је додао да БиХ не признаје Косово зато што то не чини Република Српска, те да ће Српска у том питању пратити Србију.

Додик је рекао да воли Србију и да путује са њеним пасошом.

Он је нагласио да не иде у Предсједништво БиХ да прави додатне подјеле, али да неће дозволити да се деградира Српска.

На питање зашто му је важно да буде српски члан Предсједништва БиХ, он је рекао да њему не представља важност, али да је политички важно за позицију Српске, јер су у протекле четири године српски кадрови из Сарајева водили политику слабљења Српске.

„Ми немамо више луксуза да било какав авантуризам дозволимо себи, зато је неопходно да структура Срба у заједничким институцијама буде јединствена“, додао је Додик.

Он је поновио да је БиХ сложена земља, да нема свој идентитет без два ентитета и три народа, те да је сасвим логично да он води политику Српске и да ће тражити да на сједницама Предсједништва БиХ буде истакнута застава Српске.

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да то није минимална ствар и није симболичког карактера.

„Уколио пристанете да се сав идентитет Републике Српке сведе на то да се само упражњава у Бањалуци, онда добијете причу да 9. јануар није Дан Републике, па су нам оспорили грб, химну `Боже правде`, урушавају нам идентитет гдје год стигну“, додао је он.

Додик је навео да ће у његовом тиму за спровођење такве политике бити много младих људи, као и Емир Кустурица, који, како је рекао, са својим искуством и познавањем локалног менталитета може много да помогне, а биће му потребни и савјетници за област одбране и спољне политике.

„Не желимо ништа друго осим онога што нама припада и водићемо рачуна о националним интересима“, поручио је Додик.

Он је навео да је стара америчка администрација увела њему санкције, као и да је амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак озбиљан промашај спољме политике те земље и да није заслужила да представља тако велику и моћну земљу.

Додик је истакао да су за њега велика част састанци са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином, који су добри и отворени, те изразио наду да ће имати више прилике да се састаје са њим на новој дужности српског члана Предсједништва БиХ.

Он је рекао да је његова платформа Устав и Дејтонски споразум, да не продубљује сукобе у БиХ, мир, да се одлуке доносе у оквиру органа, а не да то ради високи представник и судије уставног суда, да се амерички и британски амбасадори не мијешају у управљање БиХ.

„Република Српска је мени прије свега и покушаћу да правим неку могућу БиХ.
А немогућа БиХ, каква јесте, направљена је као монструм од високих представника који су кршили међународна права. Не искључујем могућност да Српска, као посљедица неуспјеха уставне БиХ, буде независна“, навео је Додик.

Говорећи о новоизабраним члановима Предсједништва БиХ Шефику Џаферовићу и Жељку Комшићу, Додик је навео да је он за Устав, а да су они за вануставне теме.

Он је напоменуо да је Џаферовић био шеф ЦЈБ у Зеници током рата до 1995. године, у његовој зони одговорности дјеловао је одред „Ел муџахедин“, који је вршио стравичне злочине над Србима, подсјетивши на снимак одсијецања главе /српском заробљенику/.

„Није за то никада одговарао, зато што је та БиХ таква. Ни Насер Орић није одговарао, а прије два дана смо видјели да се у УН налазе подаци још од 1993. године да је убијено 1.000 Срба, а онда су то неки Американци склонили и рекли то ће промијенити контекст кривице, јер онда не би могли говорити да су Срби криви“, додао је Додик.

Додик је рекао да у случају да је умјесто њега на изборима побиједио Младен Иванић, у Предсједништву би била три представника Бошњака, те оцијенио да ће многе ствари које у БиХ треба да се успоставе као органи власти морати да чекају.

Он је рекао да Џаферовић и Комшић не могу њега прегласати.

„Мој одговор је витални национални интерес и Народна скупштина Српске, која дефинитивно одлучује“, истакао је Додик и додао да Предсједништво БиХ није врховни орган, већ су то парламенти ентитета.

Архива