Цвијановић: Смјене потпуно оправдане, биће их још

25.10.2018 Актуелно

 

Осврћући се на недавне смјене, међу којима је и она министра просвјете и културе Данета Малешевића, Цвијановићева је истакла да је Влада и раније имала полуге да то ради и да је требало да буде више смјена, али да није била на то фокусирана, с обзиром на бројне политичке, економске, социјалне и друге изазова.

Она је вечерас за Радио-телевизију Републике Српске рекла да је Влада у претходном периоду енергију чувала за важне ствари.

„И онда нам промакне нешто друго битно, а то је да морате строже захтијевати дисциплину, посвећеност и поштен приступ нечему. Мислим да је ово што се ради апсолутно у реду“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да ће у оквиру владајуће коалиције у Српској коју чине СНСД, ДНС и СП бити још разрјешења људи, који нису кадар ДНС-а.

„Не може се некоме поклонити максимално повјерење, а да он мисли да му је то пало са неба. Ово је и политичко сазријевање. Ту нема освете, скривених намјера и све је врло транспарентно. Ако смо сви у тиму и знамо шта је наш задатак, онда играмо заједно“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да не може да увијек један носи одговорност, а други правити одређене кораке. „Заједно носимо одговорност сразмјерно учешћу које имамо у власти за процесе и ствари које се дешавају. За мене је то тако и ја то не доживљавам ни на који други начин“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да због смјена није угрожена владајућа коалиција у Српској, подсјетивши да је прво смјењиван кадар СНСД-а.

„Да ли је угрожен СНСД јер неко из СНСД-а неће више обављати неку функцију? Није, што би био. Што би била угрожена нека друга партија зато што неко није то и то? Јесмо ли све свели на тај терен и да ли то тако лично треба да се посматра? Систем неће престати да постоји. Овдје се ради о одговорности и тимском наступу и ако се нешто договоримо то треба да буде урађено“, нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да странке које су једне другима поклониле повјерење то треба да оправдају и да она лично никога и никада на том плану није издала.

„Српска и њен напредак су политички приоритет и то је главно обиљежје ове коалиције. Из тог разлога побјеђујемо годинама. Толико дуго смо на различитим позицијама и функцијама, због чега то морамо додатно оправдати“, поручила је Цвијановићева.

Када је ријеч о одговорности руководећих људи за рад јавних предузећа, Цвијановићева је навела да би у тим фирмама требало много тога да се догоди.

„Треба да се промијени однос појединих људи који управљају одређеним стварима и мисле да о томе ни са ким не треба да разговарају, ни са радницима, ни са Владом“, рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да ће се морати ојачати и финансијски резултат јавних предузећа јер запошљавају око 20.000 људи и уплаћују средства у буџет и требало би да дају допринос развоју Српске.

„Биће ту још доста ствари које ће се послагати другачије и са другим кадровским рјешењима“, навела је Цвијановићева, која је на протеклим изборима изабрана за предсједника Републике Српске.

Архива