Цвијановић: Кључ опстанка БиХ сарадња Влада Српске и ФБиХ

31.10.2018 Актуелно

 

„Мислим да је то кључ опстанка, с обзиром на питања којима се баве ентитетске владе. У ФБиХ је то мало сложеније, због кантона који црпе и носе огроман дио уставних надлежности“, истакла је Цвијановићева, која је актуелни предсједник Владе Републике Српске.

Према њеним ријечима, за опстанак БиХ битни су добри односи ентитетских влада и њихово приближавање, без обзира на нека питања о којима су у претходном периоду владе Републике Српске и ФБиХ имале различите ставове.

„Чак и онда када се нисмо слагали о неким стварима, успијевали смо да кажемо, у реду, овдје се бавимо стварима које нас обједињавају, ту можемо заједно да наступимо, а ово су ствари које ће чекати неко боље вријеме“, рекла је Цвијановићева за БХТ1.

Она је изразила жаљење што нека заједничка питања владе нису у претходном периоду успјеле да ријеше, те изразила наду да ће у наредном периоду реализовати и неки заједнички пројекат, који би, како је рекла, могао бити у области енергетике.

Говорећи о сарадњи са СДС-ом на нивоу БиХ и на нивоу ентитета, Цвијановићева је рекла да приједлог СНСД-а није прихваћен, али ни одбијен.

„Ми овдје говоримо о концепту у којем партије које долазе из Републике Српске треба да имају бар минимум политичке зрелости, па да онда усклађују, ако ништа друго, она питања која су важна за Републику Српску. Када мало боље погледате о стварима о којима се одлучује, видјећете да не постоји ствар која није важна за Републику Српску“, истакла је Цвијановићева.

Она је појаснила да тај концепт подразумијева јединствен наступ, „а то значи да можете да се договарате, да координишете своје активности са институцијама Републике Српске, да не можете да живите свој изоловани живот с тиме што сте изабрани и функционишете на нивоу БиХ“.

„Прво, зато што је то политички неодговорно и зато што је то лоше по Српску, зато што морате да координишете одређене ствари са Републиком Српском и не можете да гурнете Српску у страну. Република Српска има највише надлежности за било које питање којем се бавите, а оно има стварну посљедицу по стварни живот, просто је то тако“, нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла улогу СНСД-а на нивоу БиХ као партије која има највећи број гласова и мандата и која има капацитет да окупи и друге који су дошли из Републике Српске око себе.

„Ми се при томе, уопште, не бавимо ко су то партнери са друге стране који долазе из других партија из ФБиХ и ко је испред тих партија“, рекла је Цвијановићева.

Архива