Влада издвојила 1,4 милиона КМ за Основну школу „Бранко Радичевић“

24.09.2018 Актуелно

 

Цвијановићева је изразила задовољство што је Влада Српске, захваљући финансијској стабилности, могла да финансира и овај пројекат, којим ће се олакшати рад ове школе, с обзиром да више неће бити потребе за организацијом наставе у три смјене.

„Живот у школи биће организован на много бољи и квалитетнији начин. У некој другој фази овдје је планирано да се ради и фискулутурна дворана и то ће бити један од задатака Владе. Сада хоћемо да ове ученике видимо у дограђеној школи у другом полугодишту, након чега ће се радити остали послови“, рекла је Цвијановићева новинарима након обиласка радова и посјете овој школи.

Она је нагласила да ово није једина интервенција у школски систем, јер широм Српске постоји или је у процедури низ пројеката, у оквиру којих се врше одређене адаптације, доградње, изградње.

Цвијановићева је рекла да су адаптације, санације, реконструкције и доградње школа саставни дио активности за које је Влада издвојила 125 милиона КМ и које се реализују ове године широм Српске.

Помоћник министра просвјете и културе Радмила Коцић Ћућић рекла је да је важно да извођач радова испоштује задати рок и заврши доградњу за 120 дана, да би се друго полугодиште у тој школи могло одвијати у новим учионицама.

„Изузетно је значајно да безбједност ученика буде на одговарајућем нивоу. Урађени су припремни радови и очекујемо да све прође како је предвиђено“, рекла је Ћућићева и честитала руководству школе 60 година рада.

Она је додала да су реконструкције других школа у Бањалуци у завршној фази или је у току тендерска процедура.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић је навео да се доградњом побољшавају услови рада у овој школи, те подсјетио да је то највећа основна школа у граду.

„Једино је био проблем мањак простора, јер је велики број дјеце. Настава је организована у превише смјена и доградња се наметнула као оптимално рјешење, иако је, између осталог, разматрана и могућност изградње нових школа у насељу Ада и на врху Старчевице“, рекао је Радојичић.

Он је изразио жаљење што, због процедура, радови нису почели раније.

„Надам се да ће извођач радова успјети да се почетак идућег полугодишта дочека у новим учионицама и да се тиме растерети наставни процес“, рекао је Радојичић.

Директор бањалучке Основне школе „Бранко Радичевић“ Дарија Мићић рекла је да је коначно почела доградња нових осам учионица у овој установи, што је велика помоћ.

„То је велика помоћ, јер ће се послије тога настава одвијати у двије смјене“, рекла је Мићићева и додала да школа, која се налази у насељу Старчевица, има 1.782 ученика распоређених у 69 одјељења.

Архива