Русија је привржена међународном праву и наш је пријатељ

20.09.2018 Актуелно

 

„За нас је Русија веома важан пријатељ, а посјета Лаврова велика ствар, јер увијек је важно да наши пријатељи долазе и да се види како то пријатељство изгледа“, поручио је Додик свима који говоре о наводном малигном руском утицају на овом простору.

Он је истакао да је Лавров човјек који од почетка разумије детаље укупних односа у региону, јер је био амбасадор Руске Федерације у Савјету безбједности УН у вријеме распада бивше Југославије.

„Он савршено добро зна све нијансе и детаље Дејтонског споразума и зато није ни чудо што Русија остаје на међународном споразуму, а запад је окривљује зато што остаје привржена међународном праву док они покушавају да нам наметну причу о неким далеким, лијепим животима које нико не види“, рекао је Додик.

Он је најавио да ће у Бањалуку сутра доћи и министар спољних послова Србије Ивице Дачић, наглашавајући да је Русија за Републику Српску веома важан пријатељ, а да Србију доживљава као матичну земљу.

„Живимо за то да једног дана, у деценијама које долазе, будемо саставни дио те наше матице и не знам зашто то некога нервира. Има још много мјеста у свијету гдје људи желе нешто друго од онога гдје су гурнути, као што смо ми гурнути у БиХ“, навео је Додик.

Он је поново поставио питање „како може БиХ ако није могла Југославија“, те оцијенио да Српска у протеклих 25 година није имала ништа од БиХ, само оспоравања.

„Ми немамо проблема са јасним ставом, није спорно да ми чувамо мир и Дејтонску БиХ, али Дејтон је урушен управо дјеловањем бивше америчке администарције. Отели су нам војску и финансије, наметнули нам Сипу, тужилаштво и суд, ништа то нема у Дејтонском споразуму“, подсјетио је Додик.

Предсједник Српске је указао да то није била воља Републике Српске.

„То је био манипулативни, наводни компромис, који су они глумили да има у БиХ и обезбјеђивали га насиљем над претходним гарнитурама власти“, навео је Додик.

Он је поручио да неће тако остати стално.

„И ово што раде у Бањалуци није инспирација и мотивација само оних људи које сте видјели /на протестима/, него директно америчке амбасадорке која долази да прави нереде у Бањалуци, као што је јуче урадила“, закључио је Додик.

Архива