Откривено спомен-обиљежје страдалој дјеци Српског Сарајева

13.09.2018 Актуелно

 

Спомен-обиљежје за 120 најмлађе страдалих у минулом рату на овом подручју освештали су свештеници Митрополије дабробосанске, а вијенце су положили и родитељи страдале дјеце Источног Сарајева, начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, те представници осталих делегација.

Предсједник Српске Милорад Додик нагласио је да је уназад кроз историју српски народ навикао да му убијају дјецу, почевши од Другог свјетског рата и трагичног Јасеновца. Простори Крајине, рекао је Додик, остали су пусти због наређења да се побије српски народ, поготово новорођене дјеце.

Предсједник Додик се осврнуо на страдање дјевојчица Наташе Учур и Милице Лаловић које су убијене од снајперског метка док су се безазлено играле.

„Морамо покренути истрагу и сазнати ко је убио Милицу и Наташу. Тај злочин не смије остати некажње. Зар је могуће да човјек ко је учинио такав злочин, још увијек хода слободно“, упитао је Додик.

Он је упитао и зашто на данашњем догађају нема ниједног представника дипломатског кора и додао да је очигледно да они немају емпатију према страдању српске дјеце.

Директорка Основне школе „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву Данијела Мрда нагласила је да убиство српске дјеце не смијемо отргнути од заборава и наставних садржаја.

„Онај ко пуца у дјецу, убио је човјечанство“, рекла је Мрда и додала да је данас откривено спомен-обиљежје омаж свој страдалој дјеци која су отишла у царство небеско.

Мрда је истакла да је од укупног броја страдале дјеце у српском Сарајеву шесторо похађало Основну школу „Свети Сава“.

„Најмлађе дијете је похађало први разред, док најстарије није успјело да подигне посљедње свједочанство“, истакла је директорка школе.

Она се захвалила предсједнику Додику чијем је средствима финансирано подизање спомен-обиљежја, као и што је донирао средства за отварање сензорне собe у оквиру школе за дјецу са потешкоћама у развоју.

Спомен-обиљежје невино страдалој дјеци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. постављено је у дворишту Основне школе „Свети Сава“, а на споменику су уклесани стихови пјесника Горана Врачара „Сумрак“, који су посвећени страдалој дјеци.

Споменик је изграђен на инцијативу школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево с циљем његовања сјећања на 120-оро убијене дјеце, од којих је најмлађе имало 16 мјесеци, најстарије 17 година.

Средства за изградњу овог спомен-обиљежја обезбиједио је кабинет предсједника Републике Српске.

Архива