Требиње – додатак за 250 супруга умрлих бораца

24.09.2018 Актуелно
 
Више од 250 супруга погинулих бораца преузеле су данас рјешења којима им се, у зависности од тога да ли запослене, незапослене или су у пензији, додјељује борачки додатак за који је у градском буџету обезбијеђено око 80.000 КМ.
 
Градоначелник Требиња Лука Петровић је појаснио да је ријеч о иницијативи коју би требало да слиједе и остале локалне заједнице у Српској, истичући да се нада да ће се то остварити већ у наредној години.
 
„Градски борачки додатак примаће супруге чији би супруг да је жив добијао годишњи републички додатак и оне супруге чији би супруг, да је жив и да испуњава године старости, добијао мјесечни републички додатак“, навео је Петровић.
 
Он је рекао да се на јавни позив нису одазвале све супруге преминулих бораца, али да оне могу неопходну документацију да предају сваког радног дана у Одјељење за борачко-инвалидска питања или у просторије градске Борачке организације.
 
Супруге умрлих бораца које су незапослене или су у пензији, а њихови мужеви да су живи примали би мјесечни републички борачки додатак, од Градске управе ће добијати мјесечни додатак који ће им бити исплаћен током три мјесеца.
 
„Његова просјечна висина је 450 КМ што је до 50 одсто од мјесечног борачког додатка на републичком нивоу, док ће годишњи борачки додатак бити исплаћен једнократно“, навео је Петровић.
 
Супруга погинулог борца ВРС Олга Рајковић рекла је да су иницијативу за борачки додатак супругама умрлих бораца покренули прије двије године, уз свесрдну подршку градоначелника Петровића.
 
Она је истакла да је ово први пут да се у Републици Српској спомињу умрли борци и њихове породице.
 
„Већ 25 година смо били заборављени и ово је једна позитивна акција коју желимо да проширимо на цијелу Републику Српску, да све породице умрлих бораца имају статус који припада борачкој популацији“, навела је Рајковићева.
 
И за Радмилу Сорајић ова накнада има велики значај.
 
„Након што ми је преминуо супруг, остала сам самохрана мајка са четворо дјеце и нико ме се до данас није сјетио. И данас је моје двоје дјеце незапослено. Велико хвала градоначелнику и представницима Борачке организације који су учествовали у доношењу ове одлуке“, истакла је Сорајићева.

Архива