Примарни политички циљ – опстанак Српске

27.09.2018 Актуелно

 

Након састанка у Палати Републике, коме су присуствовали предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић, те лидери ДНС-а Марко Павић и СП-а Петар Ђокић, Додик је напоменуо да је ова коалиција најдуговјечнија на Балкану, а да је њен рад у протеклих 20 година обезбиједио стабилност Српској. 

Наводећи да та борба подразумијева и бољу економску ситуацију, изградњу болница, ауто-путева и свега осталог што унапређује квалитет живота у Српској, Додик је рекао да се кључна борба води на политичком плану и да опстанак Српске остаје најважнија тачка окупљања ове коалиције. 

„Значајно је то што на стратешким политичким питањима никада није било угрожено дјеловање коалиције и увијек смо били јединствени о свим важним питањима, међу којима су реформа Полиције, Дан Републике… Вјерујем да ће тако бити и у будућности“, рекао је Додик. 

Додик је истакао и да је потребно обезбиједити и стабилне услове за спровођење предстојећих избора, те је апеловао на све да избори буду одржани у складу са предвиђеним процедурама. 

Он је на конференцији за новинаре након састанка подсјетио и на непријемерено мијешање страног фактора у унутрашња питања, а посебно урушавање Дејтонског споразума. 

Истичући да су странци пружили одређену врсту помоћи и захваливши на томе, Додик је рекао да је све то било условљено уз снажан политички притисак за дерогирање позиција Српске. 

Додик је нагласио да је у том погледу значајно што је коалиција СНСД-ДНС-СП зауставила пренос надлежности са Српске на ниво БиХ. 

„Као коалиција која ће, вјерујем, добити снажну подршку на изборима поставићемо питање враћање надлежности у оквире Устава БиХ. То ће бити моје основно политичко дјеловање у будућности“, поручио је Додик.

Архива