Премијерка у Мркоњић Граду- Све спремно за почетак школске године

02.09.2018 Актуелно

Цвијановићева је рекла да је та школа завршила на вријеме све оно што се односило на реновирање централног гријања, обнову крова, замјену столарије…

„У Мјесној заједници Подбрдо реализован је и низ малих пројеката у вези са дјецом и омладином“, рекла је новинарима Цвијановићева, након посјете овој школи, гдје је разговарала са директором и запосленима, члановима Савјета Мјесне заједнице и младима из тог мјеста.

Она је рекла да је већ урађено доста посла на локалној саобраћајној инфраструктури и свему ономе што је важно за нормалан живот грађана у руралним дијеловима, додајући да предстоји велики пројекат који се односи на пјешачке стазе.

Цвијановићева је истакла да је изградња пјешачких стаза важна, јер има много дјеце која иду у школу, те најавила да ће се на томе радити у наредном периоду.

„То ће подразумијевати учешће Владе и Јавног предузећа „Путеви Српскe“, као и локалних снага. Захвалила бих се и локалној власти на активизму и имала сам угодан разговор с људима који знају, цијене и воле све што се ради у Српској и имају свијест да је оно што се уради у њиховом селу једнако важно као оно у великом граду, јер смо сви Република Српска“, поручила је Цвијановићева.

Начелник општине Мркоњић Града Дивна Аничић рекла је да је Основна школа „Вук Караџић“ реновирана и спремна за почетак нове школске године.

„У Мјесној заједници Подбрдо раде се бројни пројекти. Постављају се нова аутобуска стајалишта, реновира се игралиште…Ово су мале животне приче и захвална сам предсједнику Владе што је данас с нама и што можемо с њом то да подијелимо“, рекла је Аничићева.

Директор Основне школе „Вук Караџић“ у Подбрду Мирослав Цвијић захвалио се представницима републичке и општинске власти на свему што су урадили за ову образовну установу.

„Сви наши објекти су спремни за сутрашњи почекат школске године“, рекао је Цвијић, наводећи да ову школу похађа 120 ученика.

Ову основну школу данас су посјетили и министар финансија Српске Зоран Тегелтија, потпредсједник Народне скупштине Жељка Стојичић и други.

Цвијановићева је присуствовала и манифестацији „Дан пољопривреде“, са које је поручено да је Мркоњић Град посљедњих година постао значајан центар на пољопривредној мапи Српске.

Иако подручје ове локалне заједнице није најпогодније за развој пољопривреде, аграрни сектор Мркоњић Града на добром је путу развоја. Обрађује се преко 800 хектара земљишта, а улагања општине су преко милион и по марака. Уз то, кроз директне подстицаје Владе Српске за Мркоњић Град издвајају се и два и по милиона марака.

-Оно што ће у наредном периоду требати још више радити јесте повећати број пољопривредних произвођача који су у систему, повећати и мљечност по крави и производњу осталих производа, а нарочито анималног производа, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Стево Мирјанић.

– Задовољна сам чињеницом да смо, на републичком нивоу, успјели са повећамо аграрни буџет са 60 на 71 милиона КМ. То су значајна средства, значајна повећања, а уз то значајна су и улагања која се реализују у овом периоду. У систем наводњавања близу 40 милиона КМ је у оптицају, додала је премијерка Српске.

Уложена средства у развој пољопривреде показују колико је ова грана привреде значајна за укупан развој. На манифестацији „Дан пољопривреде““бројни произвођачи представили су своје производе и резултате постигнуте током протекле године.

Премијерка Српске је у Подбрду посјетила осмочлану породицу Цвијић, која је избјегла из Ливна и изразила жељу да упозна Цвијановићеву.

Архива