Подршка захтјеву да Институт за нестала лица БиХ буде укинут

15.09.2018 Актуелно

 

„Институт за нестала лица БиХ није требало ни формирати. Подржавам у потпуности захтјев породица несталих из Републике Српске, јер је овај институ формиран насиљем“, рекао је Додик новинарима у Шарговцу код Бањалуке.

Он је навео да Иинститут за нестала лица БиХ ништа није урадио у проналажењу несталих Срба.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је оправдано да сва активност која се односи на тражење несталих лица буде укинута на нивоу БиХ и да буде враћена на републички ниво, јер је идентификован минималан број српских жратава.

„Разговарамо у оквиру Центра за истраживање рата и организација за тражење несталих о овоме, односно да поново буде формирано тијело које ће се бавити тражењем несталих. У Сарајеву имамо апослутну опструкцију у процесу тражења несталих и селекцију, што значи да су радили на томе да буду идентификоване бошњачке жртве“, рекла је Цвијановићева новинарима у Шарговцу код Бањалуке.

Она је навела да је идентификован минималан број српских жртвава из чега се види какав је омјер у тражењу несталих.

„И у процедуралном смислу у Институту за нестала лица БиХ је хаос, а односи се на именовање лица. Не поштује се улога Републике Српске када се бирају људи у Управни одбор и на чело Института. Међународна помоћ која је давана овом институту је проблематична,јер резултати нису ни приближни, а што се тиче странаца – они су били политички обојени, умјесто неутрални и да су подржавали правилан рад“, додала је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је вршен притисак на Републику Српску од конгресмена и странаца да би се рекло гдје је тијело бошњачког генерала.

„Пријећено је санкцијама, сва чуда су рађена, Институт за нестала лица је тврдио да не зна гдје је то тијело, а на крају је нађено у Федерацији БиХ. Постоје показатељи да има многих који су учествовали у сакривању тијела, а да би био вршен притисак на Српску“, закључила је Цвијановићева.

У Републци Српској данас се обиљежава Дан несталих и погинулих у одбрамбено – отаџбинском рату.

Архива