ИСТОРИЈСКИ МОМЕНАТ ЗА ЗДРАВСТВО: Највећа здравствена установа Српске коначно под једним кровом

22.09.2018 Актуелно

 

Врпцу су свечано пресјекли предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Жељка Цвијановић, у присуству генералног директора УКЦ-а Владе Ђајића, те министара здравља Републике Српске и Србије Драгана Богданића и Златибора Лончара.

Обраћајући се окупљенима на свечаности, Додик је захвалио што је Влада Српске одлучила да на терет државе изгради један овакав центар, те напоменуо да многе ствари не би могле да буду урађене без подршке Србије.

„Сваки човјек се мјери по томе шта остави иза себе“, рекао је Додик.

Додик је истакао да се у медицинском сектору мора још доста урадити. „Морамо се усмјерити на подизање наших капацитета и да дајемо најбољу могућу услугу“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је напоменуо да ће болница у Источном Сарајеву бити завршена 5. октобра и да ће је назвати „Србија“.

Он је подсјетио шта је све актуелна власт градила широм Републике Српске, те указао на све тешкоће са којима су се суочили прије него што је почела изградња и реконструкција овог клиничког центра.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је задовољство што је овако капиталан пројекат, у вријеме разних изазова, изграђен у вријеме мандата Владе на чијем је челу.

„Он је показао да имамо визију. Задовољна сам што је оно што је изгледало немогуће, постало могуће“, рекла је Цвијановићева, која је захвалила министрима који су много пута разматрали на сједницама Владе овај капитални пројекат и дали подршку.

Она је истакла да су данас окупљени на Паприковцу показали снагу Републике Српске.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић истакао је значај једног оваквог клиничког центра који је завршен у планираном року.

Он је нагласио да је овај центар дјело једног тима, те захвалио за подршку коју су пружили при његовој изградњи предсједнику Додику и Влади Републике Српске.

Министар здравља Србије Златибор Лончар сматра да више нема никаквих препрека да се оно што се ради у Београду сада ради и у Универзитском клиничком центру Републике Српске.

„Мислим да су се коначно створили услови за то“, рекао је Лончар и додао да ће и он у томе дати подршку.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић рекао да је ово један од најважнијих догађаја у здравству Републике Српске.

„Иза зидова лежи више од хиљаду пацијената од којих је више од стотину тешко обољелих за чије животе се љекари боре“, рекао је Ђајић.

Он је захвалио предсједнику Додику и премијеру Жељки Цвијановић и осталима који су допринијели да буде изграђен један овакав здравствени центар и што су ставили здравље становника као приоритет Републике Српске.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је послије неколико деценија Бањалука дочекала да буде изграђен један овакав клинички центар на Паприковцу, гдје је особље добило нормално услове за рад.

Свечаности су присуствовали и министри у Влади Републике Српске, потпредсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.

У новоизграђеном Сјеверном крилу биће смјештени Ургентни центар и Патологија, Јужно крило намијењено је за поликлинички дио и Кардиохирургију, док ће у централном медицинском блоку лежати пацијенти.

Архива