Додик отворио манифестацију „Дани Српске у Србији“

03.09.2018 Актуелно

Предсједник Репубике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас, отварајући у Београду манифестацију „Дана Српске у Србији“, да Србији и Српској не треба ново упознавање, него да потврде пријатељство и да покажу да су истинска браћа, која се окупљају око свете ријечи – слободе.

 
Он је истакао да вечерас одаје пошту прецима који су дали живот за слободу коју сада има српски народ у Србији и Српској.
 
Предсједник Додик је поручио да српски народ мора да буде свјестан снаге коју има и која није мала.
 
„Други покушавају да нам докажу да смо мали, недостојни властитих одлука о свом животу. Зато је важно да смо овдје у Србији, да вам покажемо колико је Република Српска ваша, али и да вам кажемо да је Србија наша и да је то јединство које се окупља око свете ријечи – слободе“, нагласио је Додик.
 
Он је нагласио да Српска нема ниједан проблем са другим народима, да жели да живи у миру, те подсјетио на страдања српског народа кроз историју.
 
Срби, како је рекао, немају потребу данас да се повуку пред иједним захтјевом на уштрб националних и државних интереса. 
 
„Зато је важно да Србија успије…Србија је данас наш све већи понос. Српском народу је данас потребно да се окупи око наших државних и националних идеја, да завршимо послове које су нам у прошлости остављали незавршене, тврдећи да ми немамо право на оно што су они имали, правећи монолитне националне државе око нас, а нама тврдећи да само ми морамо да будемо у заједници“, рекао је Додик. 
 
Он је нагласио да Србија показује љубав према Републици Српској, те да је под вођством предсједника Александра Вучића и његове Владе помогла Српској да, између осталог, изгради неколико вртића, мост, помогла неколико насеља, изградњу болнице.
 
„Живјела Србија, живјела Република Српска, живио српски народ и нека живи наша Света Српска православна црква“, поручиo je Додик.
 
Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је вечерас на свечаном отварању „Дана Српске у Србији“ да се овом манифестацијом и ове године жели нагласити потреба за слогом, јединством и саборношћу српског народа, у којој се његује и чува српски језик и писмо, вјера и традиција.
 
„Свјесни смо и знамо да је сваки политички притисак на Републику Српску истовремено и притисак на Србију, не само као државу која је гарант Дејтонског споразума, него и као државу истог народа, српског народа, и зато желимо да и ове године нагласимо ту потребу за слогом, за јединством и саборношћу“, поручио је Цицовић.

Архива