Додик: За Српску и српски народ важно да има пажњу предсједника Путина

30.09.2018 Актуелно

 

– Катастрофално би било за наш народ да изгуби пажњу Русије у погледу помоћи, подршке – рекао је Додик послије састанка са Путином у Сочију.

Додик је истакао да је ово био важан сусрет на којем су разговарали о економској сарадњи, гасу и о пројектима које остварују српска и руска страна.

Он је напоменуо да је Путин упознат са детаљима о Рафинерији нафте у Броду гдје са хрватске стране постоје одређени захтјеви у вези са екологијом, иако је то све у складу са најстрожијим еколошким прописима ЕУ.

Додик је напоменуо да је било ријечи о пројекту који Гаспром жели да реализује у Зворнику, као и о изградњу руско-српског центра у Бањалуци.

– Наравно да ћемо касније развити и одређене заједничке аранжмане. Република Српска ће заједно са епископом бањалучким Јефремом учинити све да изградња руско-српског центра иде динамиком коју диктирају грађевински радови, а не новац – рекао је Додик.

Он је додао да је разговарано о изучавању руској језика у Републици Српској и о руској помоћи за вријеме поплава, када је то било значајно.

– Русија је спремна да градимо неке нове капацитете који су сада у зачетку – рекао је Додик.

Напоменуо је да већ дуго сарађује са руском предсједником и да је ово била прилика да виде како су се одвијали раније договорени ставови.

– Важно је да имамо пажњу коју предсједник Русије показује за Републику Српску… Ми сарађујемо са Русијом која је један од гараната Дејтонског споразума и ту нема никаквих проблема. Када ту додате наше братске везе онда је видљиво да је та сарадња добра и успјешна“ – истакао је Додик.

Додик је рекао да је Путин упознат да су 7. октобра избори у БиХ, те да је пожелио да буду проведени фер и коректно.

Он сматра да је партнерство Српске и Русије на завидном ниову, да није уперено против никога, већ да се са партнерима и пријатељима жели сарадња на економском плану, али и политичко размијевање.

– Мислим да је ригидна, потпуно непотребна прича о наводном малигном руском утицају и код нас и на Балкану. То су измислили неки штабови са Запада који покушавају да се обрачунавају на глобалном нивоу са Русијом. Одбацујемо ту могућност. Ми имамо нормалну пријатељску сарадњу, а то што је за неког другог ригидно, то је за њих проблем – објаснио је Додик.

Ако постоји шта ригидно, каже Додик, постоји страно мијешање кроз скрнављење Дејтонског споразума и смањење права Српске.

– Без обзира на све лажне оцјене те врсте, поносан сам на сарадњу са предсједиком Руске Федрације и руском државом и мислим да је то једна од судбински важних тема за Републику Српску – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска, која има своја права добијена у Дејтону, понаша се у складу са уобичајеним стандардима међународних односа.

– Ми сарађујемо са Русијом која је један од гараната Дејтонског споразума и ту нема никаквих проблема. Када ту додате наше братске везе, онда је видљиво да је та сарадња добра и успјешна – истакао је Додик.

Он је навео да Српска негдје не може да успостави добру сарадњу зато што други мисле да није достојна те сарадња, док Русија нема такав став.

Предсједник Српске је подсјетио да се никад не смије заборавити да је Русија у Савјету безбједности ставила вето на резолуцију коју је предложила Велика Британија да се Срби прогласе геноцидним народом у прошлом вијеку.

Нагласио је да српском народу који је преживио голготе и страдање у Првом и Другом свјетском рату, то могу само да ураде цинични Британци, те је поручио да о томе неће престати да прича.

– То је подмукао начин Велике Британије да покаже колико је на страни муслимана – каже Додик, те подсјећа и да извјештај који достави Српска Савјету безбједности увијек презентује Русија, као стална чланица.

Додик је напоменуо да је у Савјету безбједности сужен простор високом представнику „да лаже, што је чинио у континуитету и упорно против Републике Српске“.

– Никад није пропустио прилику да је оклевета за потпуно бенигне ствари, лажи, као што су паравојне формације, наоружавање и много чега другог. Русија никад није користила у јавном дискурсу причу или конструкције које је неко други наметнуио – нагласио је предсједник Српске.

Он је указао и на огроман притисак Запада да се Русији уведу санкције, али да је Српска рекла да то неће да учини.

– Ово је Репулика Српска. Ми смо Срби, ми не можемо дозволити да губимо пријатеље зато што тамо неко далеко има неке историјске непријатеље и покушава да нас цинизмом придобије. Никада нас неће придобити, не разумије да се овдје ради о поштовању и љубави – поручио је Додик.

Он је пријатељство и подршку навео као разлог због чега Русија, једна велесила, има добре односе са малом Републиком Српском, која се бори за своју аутономију у оквиру несређене БиХ, и има сарадњу сарадњу на највишем ниову.

– Све остало препуштам спекулантима да причају о томе – рекао је Додик.

Предсједник Српске поклонио је руском предсједнику значку са заставом Републике Српске коју је Путин ставио на ревер.

Додик каже да је потпуно непланирано скинуо значку са свог сакоа и поклонио је предсједнику Русије, коју је он одмах ставио на ревер.

Предсједник Српске састао се са руским предсједником послије трке Формуле један у Сочију. Он је напоменуо да је посебно поносан што је позван и да присуствује једном тако важном свјетском спортском догађају.

Фото: rtrs.tv / kremlin.ru

[widgetkit id=“128″]

 

Архива