Додик: Вјера у велику побједу најдуговјечније коалиције на Балкану

05.09.2018 Актуелно

„Овдје смо да покажемо нашу окупљеност око идеје заједничког рада. Ми ћемо касније формирати заједничку власт управо ове три политичке партије, како то и слиједи из коалиционог споразума који смо потписали прије било какве изборне кампање“, рекао је Додик.

Уочи састанка представника коалиције у општинским одборима СНСД-а, ДНС-а и СП-а из Угљевика, Лопара и Брчког, који се одржава у свечаном салону „Торлаковић“ у Угљевику, лидер СНСД-а је подсјетио да свака од ових странака има своје кампање за скупштине и парламенте, али и заједничку кампању за заједничке кандидате за појединачне функције.

„Дошли смо у Угљевик, гдје су окупљени активисти наше три политичке партије из овог региона, да бисмо показали то јединство и окупљеност око ове идеје“, навео је Додик.

Он је рекао да вјерује како ће ова коалиција на изборима освојити двије трећине мјеста у Народној скупштини Републике Српске, да ће имати 10 посланика на нивоу БиХ у Представничком дому и да побједа појединачних кандидата није упитна.

„Све анкете, поготово оне које раде они други /опозиција/, говоре о нашој великој побједи“, истакао је Додик.

Лидер СНСД-а је оцијенио као невјероватно и назвао издајом дјеловање опозиције против институција власти Републике Српске, наводећи као примјер позивање министра иностраних послова самопроглашеног Косова Беџета Пацолија у Бањалуку и прислушкивање.

„То је издаја, не треба даље ићи. Они хоће да промијене читав приступ у БиХ, која је састављена од два ентитета и три народа и ако је нешто састављено то значи да легитимитет извлачи из дијелова, а они /опозиција/ су отишли тамо и покушавају да нам надреде органе БиХ, што је, наравно, немогуће“, поручио је Додик.

Он је нагласио да владајућа коалиција то одбацује и да је то окупља.

„Окупља нас управо та потреба да ојачамо субјективитет Републике Српске и показаћемо како то изгледа одмах послије избора“, најавио је Додик.

Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је у Угљевику да окупљање активиста СНСД-а, ДНС-а и СП-а показује њихову заједничку опредјељеност да и даље раде заједно.

„Ми смо то показали и безброј пута до сада, управо кроз чињеницу да смо једна тестирана, дуговјечна коалиција, што намјеравамо да останемо и у будућности“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је, када је ријеч о политичким противницима, разлика у концептима апсолутно јасна.

„Наш политички блок заговара концепт изградње Републике Српске, а други је онај који промовише опозиција, а то је концепт разградње Српске“, истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, опозиција је то показала на безброј примјера – каљајући углед Републике, водећи битке и трошећи своју политичку енергију на обрачун са владајућом коалицијом, умјесто да су радили нешто што ће бити у корист Републике Српске.

„Ми смо окупљени око идеје јаке Републике Српске. Знамо да она црпи своју снагу из стабиних институција и наш претходни рад био је усмјерен на стабилност институција, знајући да грађани не могу добити оно што им је потребно ако институције не раде свој посао“, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је у претходном периоду владајућа коалиција била изложена атацима од оних који сједе у Сарајеву у име Републике Српске, како су говорили, уз оцјену да су, у суштини, радили свој посао против Републике Српске.

„Очекујем велику побједу, вјерујем у Републику Српску и снагу наших институција, у разборитост наших грађана који сви желе мирну и стабилну Републику, окупљену око њених основних вриједности, а то је оно што ми промовишемо“, поручила је Цвијановићева.

Лидер ДНС-а Марко Павић изјавио је данас у Угљевику, уочи састанка представника коалиције у општинским одборима СНСД-а, ДНС-а и СП-а из Угљевика, Лопара и Брчког, да ова коалиција још једном показује своју снагу и јединство.

„Овдје данас само потврђујемо да ова коалиција сигурно побјеђује на предстојећим изборима и то на свим нивима – за парламент БиХ, Народну скупштину Републике Српске и заједничких кандидата за предсједника Српске и члана Предсједништва БиХ из Републике Српске“, рекао је Павић новинарима.

Према његовим ријечима, коалициони однос је чврст и стабилан и на бази те стабилности жели се градити стабилна Република Српска, али и другачији однос на нивоу БиХ.

„Сигурно да оним што се сада дешава на нивоу БиХ не можемо бити задовољни и ми смо ријешени да то стање мијењамо. Најбоља прилика за промјену тог стања су избори и ми ћемо то сада показати, јер власт на нивоу Републике Српске није упитна“, поручио је Павић.

Он је напоменуо да је сада опредјељење коалиције СНСД-ДНС-СП да иде и на освајање власти у БиХ, управо да би ојачали Републику Српску, те спријечили пренос овлаштења и подигли међународни углед Српске.

„У овом тренутку смо дошли на најнижи ниво и ово што се дешава са планираном посјетом /министра спољних послова самопроглашеног Косова Беџета/ Пацолија, са прислушкивањем од властитих обавјештајних служби је нешто што се сигурно, кад наша коалиција дође на власт, неће поновити“, рекао је лидер ДНС-а Марко Павић.

Архива