Додик: Сутра подаци о страном мијешању

26.09.2018 Актуелно

„Ми прикупљамо све те податке“, рекао је Додик за Телевизију „Прва“, наводећи да се већ 20 година западне силе непримјерено мијешају, утичу на појединачне одлуке, улазе у све сегменте друштва и траже доношење одређених одлука која не одговарају Српској.

Додик је напоменуо да људи из старе америчке администрације и британске Амбасаде ходају по БиХ и људе који су на листама, чак и из његовог СНСД-а, „убјеђују за неке друге аранжмане, а некима пријете“.

„Тачно знам и коме то раде. Пријете људима, кажу – уколико не буде овако понашање, ми ћемо обезбиједити да вас процесуирају у Суду и Тужилаштву БиХ за учешће у рату. Па док ви након неколико година докажете да ништа нема од тога, прођете процедуру три до четири године, униште вам живот“, истакао је Додик.

Он је рекао да Српска „излази са папирима о томе“, те захвалио Вучићу што је поново „вратио ту тему страног мијешања, јер је тачна“.

Додик је поновио да су Британци послали 40 људи специјализованих за рад са медијима и друштвеним мрежама, невладиним организацијама, додајући да Српска тачно зна гдје су распоређени и шта раде.

„Сада им јасно шаљемо поруку да и ми пратимо шта они раде, а не само да они прате шта ми радимо“, истакао је Додик.

Он је навео да је састанак западних обавјештајаца и појединих лидера опозиције „дневна појава“, те додао да постоје људи „који су стављени у функцију“ као што су министри у Савјету министара БиХ „које не додирује Република Српска“.

Коментаришући медијске спекулације да ће након избора, на којима је кандидат за српског члана Предсједништва БиХ, отићи на функцију предсједника Владе Српске, Додик је рекао да се неће играти са вољом народа.

„Вјерујем да је воља народа на нашој страни и нећу се играти са тим да побиједим за члана Предсједништва БиХ, а онда да кажем након три мјесеца да се враћам на неко друго мјесто, а напуштам ово. То не би било поштено према људима који су гласали“, рекао је Додик.

Када је ријеч о медијским спекулацијама да би његовим евентуалним одласком са мјеста српског члана Предсједништва на премијерску функцију у Српској то мјесто припало Младену Иванићу, Додик је рекао да Иванић, пошто губи изборе, неће бити посланик и неће имати прилику да буде у Предсједништву, те додао да његову немоћ показује и потпуно некоректна изјава о мијешању Србије у изборе у БиХ.

Додик је истакао да су западне силе манипулисале наводним компромисом у БиХ тиме што су вршиле притиске, па је у БиХ добијен антиуставни поредак.

„И сада је нервоза уколико Милорад Додик дође /у Предсједништво БиХ/, а доћи ћу, да кажем да се понашам у складу са Уставом. Нико не може да ми каже да је то некоректно и вануставно, али исто тако ћу рећи да оно што је ванустанво мора да буде поново издискутовано“, рекао је Додик.

Додик је рекао да ће, када буде изабран за члана Предсједништва БиХ, наставити да живи гдје је и до сада живио, имаће радне обавезе, а највећи дио свог времена проводиће у Источном Сарајеву.

„Има оно што ми зовемо Источно Сарајево и ‘блискоисточно’ Сарајево. Источно је наше, а ‘блискоисточно’ припада Бошњацима или федералном Сарајеву. Када буде нека прилика за неки одлазак у Сарајево, могуће да одем, али не тако често и интензивно како је било у прошлости. Данас има много савремених облика комуникације да се може комуницирати и доносити одлуке“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да су досадашњи српски представници на нивоу БиХ пропустили да реагују када су Британци предложили резолуцију којом се Срби проглашавају геноцидним народом.

„Нико није хтио да потенцира неку врсту сједнице Предсједништва да каже – добро, немамо став, али смо ставили на дневни ред, па да у позицији српског члана каже `ми смо против тога`. А овако тамо је то прећутано. Да није било Русије добили бисмо резолуцију у УН да су Срби починили геноцид“, подсјетио је Додик.

Он је истакао да је направљен стереотип о томе, а да је у Поточарима, који се сматрају мјестом гдје је учињен злочин према Бошњацима, сахрањено 2.200 војника 18. муслиманске дивизије, који су погинули током рата, а сви су приказани као цивилне жртве рата.

„То су ствари које тек треба да издискутујемо, то јесте улога члана Предсједништва“, навео је Додик.

Он је поручио да централистима у БиХ неће проћи да изврше централизацију БиХ, напомињући да је то стара америчка администрација оличена у америчком амбасадору у БиХ /Морин Кормак/.

Архива