Додик: Српска оснива своју агенцију ако се не ријеши питање рада ОБА БиХ

04.09.2018 Актуелно

 

„Послије овога што видимо – да они на главне тачке свог рада, нерада или недјела постављају мене, /предсједника Србије Александра/ Вучића, руководство Републике Српске и српски народ, да је то њима главни проблем – зашто да ми то плаћамо“, запитао је Додик у изјави новинарима у Трнову.

Додик је поручио да српски народ и његово руководство нису толико наивни, те да ће питање рада ОБА ставити на дневни ред Предсједништва БиХ као будући српски члан Предсједништва.

Уколико се то питање не ријеши, упозорава Додик, Српска ће изаћи из споразума о оснивању те агенције и формирати своју посебну агенцију, на шта има уставно право.

На питање да прокоментарише дешавања у вези с позивом министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка ресорном министру самопроглашеног Косова Беџету Пацолију да дође у Бањалуку, Додик је поновио да Пацоли није добродошао у Републици Српској, која не признаје самопроглашено Косово, те да је добра одлука да не дође.

Он је додао да је „Црнатков карактер“ могао да искључи интерес српског народа и позове Пацолија у Бањалуку, али да се пита ко је могао да помисли да јавност у Српској неће реаговати на такав позив.

„Не могу да вјерујем да постоји такав мозак у Републици Српској, али је Црнадак доказ да има. Међутим, то није Црнатков рукопис, то је рукопис Младена Иванића, који се увијек сакрије иза и никада ништа не ради“, наводи Додик.

На питање да ли ће добити епилог случај забране уласка у БиХ руском књижевнику Захару Прилепину, Додик је рекао да садашњи српски представници у заједничким институцијама БиХ стално покушавају да побјегну од одговорности.

„Списка о забрани уласка у БиХ нема без сагласности Срба у заједничким органима, неко од Срба је то учинио и сада га бране сви они који сједе у Сарајеву“, рекао је Додик.

Он је поновио да је то издаја Републике Српске. „Ако Српска позове свог пријатеља да дође на најважнију културну манифестацију и сматра да је то важно, онда БиХ то мора да поштује, али очигледно не поштују Иванић, /министар безбједности Драган/ Мектић и неки други који тамо сједе“, рекао је Додик.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, рекао је да су на тај начин они који су то направили учинили лошу услугу Републици Српској и издали националне и државне интересе.

На питање на прокоментарише одлуку већине посланика у Представничком дому парламента БиХ да се данас не расправља о иницијативи за смјену Мектића с позиције министра безбједности, Додик је рекао да Мектића брани СДА.

Према његовим ријечима, колико год се он формално представљао да је човјек СДС-а, Мектић је, ипак, суштински човјек СДА.

Архива