Додик: Срамни покушаји прекрајања историје о Јасеновцу

01.09.2018 Актуелно

 

„Они су тамо побили Србе. Убили су огроман број наших људи. Бивша Југославија се солидарисала са тим страдањем, јер није издвојила кривце за тако нешто“, рекао је Додик новинарима у Романовцима код Градишке.

Према његовим ријечима, Јасеновац је остао стално скривен од стручне и политичке јавности у свијету и задатак ове генерације јесте да дође до те истине.

Додик је подсјетио да јеврејски извори у „Јад Вашему“ у Јерусалиму говоре да је у Јасеновцу убијено пола милиона људи од чега је 35.000 Јевреја, а да су остало Срби и Роми.

Он је навео и да му је водећи израелски стручњак за Холокауст рекао да никакви фалсификати не могу да промијене да је у том логору смрти убијено 500.000 људи и да је Јасеновац био јединствен и по томе што је имао логор за дјецу.

Додик је истакао да тај покушај фалсификовања историје није непознат, али да се страдање не може минимизирати.

„То је био логор смрти, Јасеновац је најстрашније мјесто страдања српског народа, а они могу да око тога пласирају разне лажи“, рекао је Додик коментаришући наводе да се у хрватским медијима све чешће говори да је Јасеновац био „центар за рекреацију“.

Архива