Додик: Желим да покажем да странци нису ауторитет

27.09.2018 Актуелно

 

Додик је истакао да је једини успјех бившег високог представника у БиХ Педија Ешдауна то што је успјешно сломио будућност БиХ, те најавио да ће покушати да пронађе формалне разлоге да га тужи за рушење Дејтонског мировног споразума. 

„По члану три Конвенције о међународним споразумима, међународни споразум се спроводи, не тумачи се“, рекао је Додик синоћ за РТРС. 

Додик је истакао да је Ешдаун као високи представник у БиХ био задужен да спроводи Дејтонски споразум, а не да га мијења. „Он се хвали јавно у својој књизи `Плугови и мачеви` да је дошао да промијени Дејтонски споразум, а то није био његов мандат. Само та реченица и његово признање је довољна да га затворе и наравно да се он боји да ће промјеном политике, можда и он доћи на тапет“, рекао је Додик. 

Предсједник Српске је нагласио да Ешдаун није успио да га сломи, те да и даље говори да је „Додик највећи проблем“. 

„Мислим да је Ешдаун највећи проблем јер је он тај који је рушио Дејтонски споразум, чинио међународни криминал и успио да за то не одговара, јер су га штитили политички кругови. Ми смо били нејаки, јер нисмо имали формалне могућности да покренемо питање судског прогона оних који крше Дејтонски споразум јер у међународном смислу Српска није држава, мада у нашим срцима и нашем поимању јесте“, рекао је Додик. 

Додик је навео да странци у БиХ и данас поступају по концепту Бенџамина Дизраелија, британског државника са краја 19. вијека. 

„Када је падала Отоманска империја, Дизраели је написао један програмски документ у коме је рекао да Британци морају да се држе Албанаца и 
муслимана на овим просторима и да никада не дозволе да се Срби конституишу и стабилизију као јака нација и држава на Балкану. То они и дан данас спроводе“, рекао је Додик. 

Говорећи о доказима о умијешаности странаца у изборе у БиХ, које је и предсједник Србије Александар Вучић најавио да ће предочити, Додик је истакао да странци не престају да се мијешају. 

„Ми смо овдје пуни доказа, као и обични грађани. Они не престају да то чине. Они устају ујутру и крећу у неку врсту преваре у БиХ, тражећи своје пулене на које могу утицати сматрајући, према нашој перцепцији, да ће их многи прихватити да су они представници неке велике приче, велике земље, што наравно није тако, али сви их се боје“, рекао је Додик. 

Додик је поновио да се не боји странаца. „Да ми нисмо стали у одбрану Републике Српске 2006. године, Српске више не би било, не би било полиције, не би било многих институција. Све што сам радио радио сам да заштитим Републику Српску, а са друге стане сам имао Ешдауна и друге високе представнике који су то рушили“, рекао је Додик. 

Он је навео да странци не стоје иза својих ријечи, наводећи као примјер недавни разговор са новоименованим амбасадором Велике Британије у БиХ Метјуом Филдом. 

„Имали смо сасвим пристојан разговор, чак сам се обрадовао и рекао сам му `Људи немојте нам слати 40 специјалаца овдје, а да нас не обавијесте о томе. Морате нам објаснити, а не да то сазнајемо од вашег министра иностраних послова да они долазе да се наводно баве питањем избора`“, рекао је Додик. 

Он је навео да је Филду поручио да не треба да подржавају људе који раде против институција и система власти. 

„Није прошло ни сат времена од разговора, а он се нашао са људима који доказано подривају власт и Српску. А његово објашњење је било, кад сам му послао поруку по једном министру, да жели пет минута са мном. Сачекаће он тих пет минута“, рекао је Додик. 

Он је нагласио да амабасадор једне земље треба да ради амбасадорске послове у резиденцији, а не да се петља у унутрашње ствари земље у коју долази. „Шта би било да ми одемо у Лондон и да се срећемо са људимо који руше Велику Британију?“, упитао је Додик, те навео да је свима јасно да они имају навијачку страну и да о томе, једним дијелом, говори и предсједник Србије. 

Додик је истакао да се руски министар спољних послова Сергеј Лавров током посјете Бањалуци није састајао са представницима невладиним организацијама јер „Русија нема овдје невладин сектор“. 

Он је подсјетио да сви знају да је Република Српска била домаћин Лаврову и да је та посјета договорена прије годину и по дана када се кренуло са идејом о изградњи српско-руског храма и духовно-културног центра у Бањалуци. 

„Лавров је тада рекао да је спреман да дође када се буду постављали темељи. У пропутовању кроз Сарајево, при доласку у Бањалуку, он се срео са неким људима који сада од тога праве политику. И нећу више да говорим на ту тему јер Лавров као врхунски дипломата и један од доајена дипломатије не заслужује испирање попут – ја ово, ја оно…“, рекао је Додик. 

Говорећи о улози Цркве, Додик је рекао да поштује Српску православну цркву /СПЦ/, посебно као званичник Републике Српске јер представља народ који СПЦ доживљава као своју институцију. 

„И недавна истраживања, из марта, говоре о томе да, осим предсједнику, народ у Српској највише вјерује СПЦ и полицији. То јесте нешто што је приватно опредјељене, али друштвена улога и утицај Цркве не могу да буду занемарени. Свако ко је представник народа у власти мора о томе да води рачуна“, рекао је Додик. 

Предсједник Српске је истакао да је историјска димензија СПЦ још значајнија за српски идентитет. 

„Да није било СПЦ у вријеме Отоманске империје, изгубила би се свака врста идентитета српског народа. То можемо да видимо по овоме што значајан број данашњих Бошњака, муслимана, вуче поријекло из хришћанског свијета. Не желим никога да вријеђам, али то су чињенице, има људи који то и признају данас“, рекао је он. 

Додик је нагласио да није било СПЦ, изгубио би се и овај дио српског православног народа који је преостао на овим просторима. „И данас Црква игра веома значајну улогу, посебно у дијаспори, на очувању идентите, јер је мјесто окупљања наших људи који живе далеко од нас, његују писмо, језик, културу и крсну славу и ја то поштујем“, рекао је Додик. 

Говорећи о Сарајеву, као мјесту гдје би требало да ради, ако буде изабран за члан Предсједништва БиХ из Републике Српске, Додик је навео да има милијарду мјеста у којима би се љепше осјећао од Сарајева. 

„Али, политички систем је такав какав јесте. Предсједништво јесте лоцирано у Федерацији БиХ, али не морају да се послови Предсједништва обављају искључиво тамо. У Источном Сарајеву, тамо живе наши људи, имамо просторије, институте. Ја нећу промијенити мјесто свог живота, ако буде требало некада ћу отићи тамо, али сигурно то неће бити интензивно. Ја тамо не мислим да идем на посао“, каже Додик, који је и кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за српског члана Предсједништва БиХ.

Архива