Додик: Нисам за БиХ која урушава Дејтонски мировни споразум

27.09.2018 Актуелно

 

„Ја нисам против могуће БиХ, али нисам за ону која урушава Дејтонски мировни споразум“, рекао је Додик у интервјуу агенцији Ројтерс. 

Агенција у извјештају оцјењује да је Додик уочи избора ублажио реторику о одвајању Републике Српске од БиХ. 

„Ја сам против БиХ којом управљају странци, који су направили једну немогућу креацију у којој немамо унутрашњи дијалог“, рекао је предсједник Републике Српске и додао је Дејтонски споразум поништен интервенцијама међународних званичника и судија у претходним годинама. 

На директно питање да ли ће наставити да се залаже за осамостаљење Републике Српске и интеграцију са Србијом, Додик је рекао да ће поштовати Дејтонски мировни споразум. 

„Поштоваћу Дејтонски мировни споразум и поштоваћу устав. Нисам спреман да дјелујем против Дејтона нити против устава“, нагласио је предсједник Републике Српске. 

Уколико буде изабран за члана Предсједништва БиХ, Додик ће, како је рекао, наставити да подржава кандидатуру БиХ за чланство у ЕУ, али не и у НАТО. 

„Ја сам против уласка БиХ у НАТО“, изјавио је предсједник Републике Српске и напоменуо да је Алијанса бомбардовала положаје Војске Републике Српске и Србију током ратова деведесетих година 20. вијека. 

Додик је рекао да није оптимиста када је ријеч о уласку БиХ у ЕУ у скорије вријеме. 

Ројтерс наводи да је Додик у посљедње вријеме појачао контакте са десно оријентисаним лидерима широм Европе, а он је рекао да би разговарао са сваким ко је легитимно изабран. 

Предсједник Републике Српске изјавио је да би желио да се састане са Стивом Беноном, бившим стратегом предсједника САД Доналда Трампа. 

„Питао бих га да ли ће Трамп освојити још један мандат. Он би требало да зна“, рекао је Додик на крају интервјуа Ројтерсу

Архива