Додик – Лавров: Сарадња у свим областима

21.09.2018 Актуелно

„Руска Федерација је наш пријатељ са којима морамо да сарађујемо на економском, културном и сваком другом погледу. С тим у вези Српска није дозволила да БиХ уведе санкције Русији“, рекао је Додик.

Додик је захвалио Лаврову на принципијелом ставу Русије када је у питању Дејтонски споразум, а посебно када је у питању руски вето на уложену резолуцију у СБ УН-а у којој је српски народ оптуживан као геноцидан.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров истакао је добру сарадњу са БиХ у свим областима, а посебно је истакао пораст робне размјене са БиХ, односно извоз воћа и поврћа из Српске у Русију.

„Данас смо детаљно разговарали о томе да се што прије затворе питања која би омогућила да се извози месо и млијеко одавде на руско тржиште“, додао је Лавров.

Захвални смо Српској на подршци раду руских компанија, рекао је Лавров, поменувши „Зарубежњефт“, као и мрежу пумпи. Гаспром већ неколико година обезбеђује испоруку гаса у Српској, подсјетио је он.

Децембра прошле године потписан је споразум о изградњи фабрике за производњу течног гаса у Зворнику, а рачунамо да ће се тај течни гас користити и у Србији, навео је руски министар.

Лавров је напоменуо да цијени пажњу које руководство Српске посвећује јачању контатката међу два народа који су повезани везама пријатељства и заједничким историјским и духовним коријенима.

„Захвални смо и за иницијативу за изградњу центра у Бањалуци и храма поссвећеног породици Николаја Другог“, додао је Лавров.

Русија се чврсто залаже за поштовање Дејтонског споразума, истакао је руски минситар и додао да су било које реформе могуће само уз сагласност два ентитета и три народа.

„Видимо приврженост Додика Дејтонском споразуму, а једно питање која је одавно презрело је ослобођење БиХ од спољне управе како би сама одлучивала о својој будућности“, рекао је Лавров.

„Апсолутно се подударају наши ставови и према другим питањима на Балкану“, рекао је Лавров прецизирајући да је ријеч о Косову, Македонији, Црној Гори.

Лавров је рекао да се слаже са Додиком и да Русија увијек ради поштено и поштује своје обавезе и да се то у потпуности тиче и кад је ријеч о Дејтону.

„Не покушавамо ми да очувамо протекторат над БиХ, напротив свуда, у свим форматима боримо се за очување основних принципа Дејтона ,а то значи два ентитета и три конститутивна народа“, рекао је руски шеф дипломатије

Архива