Додик и Машић отворили обновљени жељезни мост на Дрини

20.09.2018 Актуелно

 

Предсједник Додик поручио је да је мост симбол побједе над агресорима и злочинцима из НАТО-а.

„Шта су им били криви мостови, нису нам дали ниједног фенинга да га обновимо. Срушили су и овај и неколико стотина метара узводно мост у Фочи и оба смо властитим средствима обновили“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је у Фочи ријешено доста инфраструктурних пројеката, као што су студентски дом, зграда Богословског факултета, болница.

„Остаје да се побољшавају стандарди и услови живота, али ово је доказ да идемо постепено и наставићемо даље да радимо“, рекао је Додик.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић уручила је начелнику Машићу употребну дозволу за мост.

„Влада Српске је у овом мандату уложила око 50 милиона КМ у општину Фоча и надам се да ће се та улагања наставити јер Фоча као универзитетски град то заслужује“, рекла је Голићева.

Машић је истакао да је обнова моста, који је добио име „Девети мај“ коштала три милиона КМ, а да су га у једнаким износима финансирали локална заједница и Влада Републике Српске.

Он је напоменуо да је овај мост жила куцавица, прије свега, Универзитетске болнице, јер је ријеч о најкраћој вези до болнице са магистралног пута Вишеград-Фоча.

„Осим тога, сада је изграђен са двије коловозне траке за саобраћај нормалног тока за разлику од некадашњег моста који је имао само једну траку. Ово је мост којим се поносимо“, рекао је Машић.

Жељезни мост налази се на улазу у Фочу из правца Горажда и повезује насеља Рјечицу и Доње поље, али је важан и због тога што је најкраћа веза магистралног пута Вишеград-Фоча са Универзитетском болницом.

На мјесту гдје се некада налазила скела, односно ђемија, саграђен је у вријеме Аустроугарске монархије од 1882. до 1884. године, а рушен је у Другом свјетском рату и 1995. године у НАТО бомбардовању.

Након више од двије деценије, грађани Фоче дочекали су да добију модеран мост са двије коловозне и двије пјешачке стазе, који је дуг 180 и широк 10,5 метара.

Комисија за заштиту националних споменика БиХ у јуну 2012. године уврстила га је на своју листу, не дозволивши да нови мост визуелно одступа од старог.

Архива