Цвијановић: Знање је најјаче оружје

10.09.2018 Актуелно

Цвијановићева је изразила задовољство што је са успјехом одржан систем стипендирања младих, који је успостављен прије 11 година, па чак и током велике кризе и у временима која су финансијски била тешка и сложена.

„Резултат тога је да се можемо похвалити да имамо више од двије хиљаде стипендиста, те да смо у ову сврху уложили више од 10 милиона КМ, као и да имамо тијесну везу између институција и људи који су похађали или завршили одређене студијеске програме“, рекла је Цвијановићева новинарима након Форума.

Она је додала да су стипендисти који су своја знања стекли у иностранству охрабривани да се врате у Републику Српску.

„Ово је изузетно велики ресурс јер овде станује знање и жеља за успјехом, сазнавањем, као и велики труд који су ови млади људи уложили у себе. Задовољство ми је што сваке године обиљежавамо тај успјех јер желимо да покажемо да су изврсност и одличност нешто што овдје његујемо“, рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да је материјална подршка значајна студентима, али да им је важно и да знају да има мјесто гдје се њихов труд и уложени напор препознаје.

„То им помаже да стичу и нека додатна знања. Не можете бити само на једном мјесту и разумјети како функционише овај свијет. Зато се ова средства користе и за мобилност стипендиста, да могу да оду на међународне скупове, семинаре, те да виде како то њихове колеге у другим мјестима стичу знања“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да ће Влада наставити да подржава и јача рад Фонда, те отворити га још више.

„Знање је најјаче оружје и то је једина ствар која од вас не одлази. Кад се усели, треба то да његујете и то вас никад не напушта. Увијек се осјећате комотно када имате знање, јер не постоје ствари у којима не моћете да учествујете“, рекла је Цвијановићева.

Она је поручила младима да треба да се такмиче јер модеран свијет је свијет конкуренције.

„Ствари се више не дешавају саме од себе. Морате да се такмичите, да тражите начина да оно што сте уложили као труд у своје знање да има употребну вриједност након тога, али не само за особу која је уложила тај напор, него и за цијело друштво“, рекла је Цвијановићева.

Министар науке и технологије Републике Српске Ален Шеранић рекао је да се Форум стипендиста Фонда „Др Милан Јелић“ одржава традиционално у септембру, како би се промовисали најталентованији и најизврснији у Републици Српској.

„Овог пута смо на Форум позвали и представнике пословне заједнице, не само из јавних институција, него и из приватних компанија, са циљем да направимо фузију између наших стипендиста и послодаваца, како бисмо унаприједили рад и једних и других“, рекао је Шеранић.

Шеранић је у име Фонда Цвијановићевој уручио Повељу као знак признања за изузетан допринос у остваривању циљева и очувању визије Фонда.

Студент другог циклуса на Економском факултету Универзитета у Бањалуци Дијана Дуроњић рекла је да је вишегодишњи стипендиста Фонда, те да јој је та подршка много значила током школовања, али и за даље усмјеравање у даљем научном раду.

„Моје амбиције су да наставим студије на трећем циклусу, да останем овдје и да радим са младим људима, те тако помогнем развој наше земље јер имамо велики научни потенцијал међу младима“, рекла је Дуроњићева.

Форуму су присуствовали министри у Влади Српске за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић, шумарства, пољопривреде и водопривреде Стево Мирјанић, предсједник Академије наука и умјетности Српске Рајко Кузмановић, ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин, те други представници институција Српске

Архива