Цвијановић: Српска финансијски стабилна

18.09.2018 Актуелно

– Мандат сам преузела након глобалне економске кризе. То су била тешка времена и период када се осјетио недостатак новца. Таман када смо мислили да смо почели да се извлачимо стигла нас је поплава у којој смо изгубли буџет, а након тога и велика суша – рекла је Цвијановићева за Радио Прњавор.

Она је подсјетила да је Република Српска била у одређеној блокади јер није могла да повуче 750 милиона КМ који су били планирани за одређене развојне програме, програме запошљавања и саобраћајну инфраструктуру.

– Блокада је била у Сарајеву и још имамо више од 200 милиона КМ које нисмо успјели да повучемо. Упркос свему, сигурна сам да Српска иде узлазном линијом и да ће нашим грађанима бити све боље – нагласила је Цвијановићева.

Говорећи о одласку младих из Српске, Цвијановићева је оцијенила да је појачан одлазак у вези са економском ситуацијом, али и општим амбијентом.

– Овдје никако не можете да изађете на зелену грану јер постоје бројна оптерећења, неријешени унутрашњи односи у БиХ и слично. Међутим, ово је тренд и у Хрватској, Србији, Црној Гори и Македонији – каже Цвијановићева.

Она сматра да је охрабрујуће што постоје људи који су отишли на неколико мјесеци у иностранство, па се вратили у Републику Српску и покушавају да дођу до послова које су оставили.

– Наша обавеза јесте да побољшавамо амбијент да неко ко пожели да се врати може да започне посао или рачуна да има стабилно радно мјесто. У краткорочном смислу важно је да повећавамо плате јер људи морају бити стимулисани и на трагу смо таквог опредјељења – навела је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је у Републици Српској усвојен сет закона којим је омогућено повећање плата у јавном и реалном сектору.

– Повећали смо неопорезиви дио дохотка за послодавце за додатних 300 КМ. Рекли смо да су сада дужни да тај дио пребаце на радничке плате и дошли до тога да је то 30 КМ за сваког радника, с тим да за раднике који имају минимална примања то износи 45 до 50 КМ у зависности од радног мјеста – указала је Цвијановићева.

Она је поновила да је циљ Владе Српске да најнижа плата у наредној години буде 500, а просјечна 1.000 КМ.

– Имамо помјерања, јер су и пензије повећане за 20 одсто. Сматрам да је важно што пензије исплаћујемо из трезора и више не мора да се чека и размишља када ће исплата, јер је редовност загарантована – каже Цвијановићева.

Она је подсјетила да је у прошлој години у Српској забиљежена рекордна запосленост, што је веома значајно, као и покривеност увоза извозом.

– Извоз стално расте, као и обим производње и све су то ствари које показују да идемо напријед. Наравно, још нисмо достигли онај ниво којим би могли да кажемо да смо задовољни – рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да је поносна на социјалне мјере које су уведене, међу којима је накнада од 405 КМ за незапослене породиље.

– Увели смо инвалиднине за цивилне инвалиде и мјеру за демобилисане борце који имају више од 65 година старости, али немају 15 година осигураног стажа – додала је Цвијановићева.

Она очекује јачи ангажман контролних органа у Српској да би био смањен ниво рада на црно.

Архива