Цвијановић: Неповјерење у правосуђе БиХ због лошег искуства

02.09.2018 Актуелно

 

– Очекивања сваког нормалног и озбиљног човјека су да се, тамо гдје имате доказе, знате ко су починиоци, имате свједоке и „брдо“ материјала који говори у прилог томе, одговорни нађу пред лицем правде и да буду санкционисани на адекватан начин – рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Цвијановићева је навела да жели да свако ко је крив буде санкционисан и осуђен у складу са оним што закон прописује.

– Неповјерљива сам због лошег искуства које смо имали због политичке настројености многих који треба да дијеле правду или доносе правосудне одлуке – нагласила је Цвијановићева.

Она је указала на један сасвим другачији концепт који се могао видјети не само на нивоу БиХ већ и у оквиру међународног „судовања“ који је подразумијевао да се прво политички утврди ко је крив, а ко није.

– Ми смо разочарани резултатима међународног и судовања на нивоу БиХ када су у питању ратни злочини. Довољно је само да упоредите начин како се пресуђивало, број оних који су санкционисани и видите какве су то казне и онда је јасно – објаснила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Србима пресуђивано по закону из 2003. године, који је ретроактивно примјењивао и био далеко строжији, а да се, када је ријеч о осталима, примјењивао далеко блажи закон из СФРЈ, за који сматра да је и требало да се примјењује зато што је био на снази у то вријеме.

Цвијановићева је истакла да међународна заједница никада није дигла глас против тога.

Архива