Цвијановић: Hемам повјерење у правосуђе БиХ

06.09.2018 Актуелно

 

Одговарајући на питање шта очекује од извјештаја поднесеног против бившег члана Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа Хариса Силајџића, Цвијановића је рекла да у таквим стварима у БиХ нема избалансираног приступа.

„Селективан је приступ правди, различито су суђени људи. Лоше искуство ме чини опрезном да вјерујем да ће од било какве такве иницијативе бити нешто“, додала је Цвијановићева.

Она је рекла да ће вечерас присуствовати обиљежавању страдања људи са Возуће, одакле је протјерано око 2.000 породица, убијено око 500 српских бораца и цивила, а још је 126 неидентификованих лица.

Према њеним ријечима, у БиХ је правда врло тешко достижна или је одмјерена на различите начине, па некима има правде, некима полуправде, а некима апсолутна неправда.

Она је истакла да све то „урушава повјерење и у институције БиХ и у правосуђе БиХ, као и у међународно судовање“.

„Дакле, још говоримо о бројним лицима српске националности која нису идентификована и то је много већи број у односу на Бошњаке који су идентификовани. Говоримо о пресудама које су донесене по основу различитих закона, што је непримјерено европској пракси и нормалном модерном судовању, а да не кажем и неком осталим моралним и свим другим вриједностима. Дакле, има проблем и са правом и са моралом“, рекла је Цвијановићева.

Предсједник Владе Српске је нагласила да све оне који су били инволвирани или у кршење одређених обичаја и прописа или су били људи који су починили злочине или били за организовање одређених ствари, треба да стигне правда.

„Проблем је у томе што када се крене у подношење пријава или извјештаја против одређених лица бошњачке националности ти предмети бивају убијени, без било какве санкције. А онда, на крају, још вам неко маше тим папиром па каже супер, суд је рекао да је то овако и овако“, навела је Цвијановићева.

Архива