Цвијановић: Циљ је повећање плата

28.09.2018 Актуелно

 

Цвијановићева је истакла да циљ мора бити повећање плата, те у врло кратком року најнижа плата мора износити 500 КМ, а просјечна 1.000 КМ. 

„Треба јачати рад контролних органа и ухватити се у коштац са сивом економијом. Дијалог са пословном заједницом мора остати чврст, јер само када смо заједно постижемо добре резултате“, рекла је Цвијановићева у Бањалуци након конференције „Привреда Републике Српске од 2019. до 2022. године – дијалог за будућност“. 

Она је истакла да постоје одређене резерве које ће се морати искористити у будућем периоду, те одразити на плате радника, али и на растерећење привреде. 

Још нису исцрпљена сва рјешења, нагласила је она, а данашњи скуп је организован да би се до њих дошло. 

Цвијановићева је рекла да Влада и пословна заједница морају наћи одговор за изазов какав је одлазак људи из Српске, истичући да је сигурна да ће низом мјера успјети савладати тај проблем и свести га на неку нормалну мјеру да не трпи привреда. 

Према њеним ријечима, важно је што је реализовано 75 одсто ствари које је Влада дефинисала са пословном заједницом у Меморандуму о заједничким политикама, а преостале обавезе би требало да буду завршене до краја године. 

„Меморандуму је претходио озбиљан дијалог којим су дефинисане и креиране мјере које су проведене. Прије неколико година увели смо неопорезиви дио дохотка од 200 КМ, што је од ове године 500 КМ, с тим што се од тих 300 КМ, средства усмјеравају на плате радника, умјесто у буџет, због чега је и дошло до повећања плата од 30 до 50 КМ за сваког радника“, подсјетила је Цвијановићева. 

Према њеним ријечима, донесен је и Закон о мултилателарној компензацији што је поспјешило ликвидност и рашчишћавање обавеза. 

„Дефинисали смо и регистар парафискалних намета. Важно је што смо кроз потписани Меморандум дефинисали рјешење које подразумијева и рефундирање трошкова породиљског одсуства у бруто износу“, додала је Цвијановићева. 

Она је нагласила да се кроз посљедње растерећење у корист радника Влада одрекла 60 милиона КМ из буџета. 

Архива