Cрпски народ у Возући задесила велика трагедија

06.09.2018 Актуелно

 

„Двије хиљаде прогнаних породица, 500 убијених бораца и цивила и 126 неидентификованих лица након свих тих година, указује да треба да будемо опрезни и треба да разумијемо ствари које се дешавају“, рекла је новинарима Цвијановићева, која вечерас присуствује свечаној академији поводом обиљежавања 23 године од страдања Срба из долине Криваје.

Она је навела да ствари које су се дешавале у Возући указују на бруталност и учешће страних бораца и муџахедина, те спонзорство одређених политичких структура из Сарајева.

„Чињеница је да су страни борци били интегрисани, да су дјеловали заједно са такозваном Армијом БиХ, и све што се десило у том периоду говори да треба да будемо опрезни и да тражимо правду“, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је раније указивала да не вјерује у додјељивање правде на нивоу БиХ и од међународних судова, због лошег искуства и избог тога што се и данас говори о бројним српским жртвама које су остале неидентификоване, а да, с друге стране, има много већи број жртава бошњачке националности које су идентификоване.

Она је поручила да све те ствари треба да држе у стању опрезности и за будуће вријеме.

„Али, наша је обавеза да тражимо истину, да тражимо да сви они који су криви буду приведени правди, и да оставимо у насљеђе нашим наредним генерацијама свијест о томе да је било страдања, да се морају поштовати жртве, да се морају поштовати сви они који су дали своје животе за Републику Српску“, поручила је Цвијановићева.

Данашњој академији присуствовују и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, изасланик предсједника Српске Миладин Драгичевић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, представници Оружаних снага БиХ, посланици у Народној скупштини Српске, градоначелник Добоја Обрен Петровић, начелник општине Петрово Озрен Петковић, представници других локалних заједница, борачких организација и Српске православне цркве.

Архива