За приоритетне пројекте у области културе 4,8 милиона КМ

07.08.2018 Актуелно
 
Цвијановићева је, након разговора са руководством Архива Републике Српске, Музеја Републике, Музеја савремене умјетности Српске, Народног позоришта и Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, навела да се за пројекте пет републичких институција културе са сједиштем у Бањалуци издваја готово два милиона КМ, а остала средстава за установе у Источном Новом Сарајеву, Палама, Невесињу и Котор Варошу. 
 
Она је рекла новинарима у Бањалуци да је 540.000 КМ издвојено за набавку информатичке опреме и покретно-клизних архивских полица Архива Републике Српске, 486.000 КМ за реконструкцију крова и простора библиотеке Музеја савремене умјетности Републике у Бањалуци и 340.000 КМ за надоградњу равног крова Музеја Српске. 
 
„За Народну и универзитетску библиотеку Републике Српске издвојено је 248.000 КМ, од чега 180.000 КМ за израду Спомен-собе Петра Кочића, уређење студијске читаонице и опремање центра за конзервацију и рестаурацију, а 68.000 КМ за успостављање и развој библиотечко-информационог система ЦОБИСС РС“, додала је премијер Српске. 
 
Према њеним ријечима, за Народно позориште Републике Српске намијењене су 353.000 КМ, од чега је за иградњу новог система ватродојаве планирано 33.000 КМ, 220.000 КМ за реконструкцију сцене „Петар Кочић“ и за радове на фасади зграде 100.000 КМ. 
 
„Реализацијом ових пројеката, које су кандидовале установе културе, биће обезбијеђени бољи услови за њихов рад и омогућено да иду у корак са савременим свијетом“, закључила је Цвијановићева. 
 
Она је додала да је током данашњег састанка било ријечи о томе како Влада може омогућити додатну помоћ овим установама, да би њихови садржаји били бољи и упечатљивији, те истакла да је Влада захвална за све што се реализује у оквиру институција културе упркос тешким финансијским временима. 
 
„Сада када су тешка финансијска времена иза нас можемо разговарати о томе како да више улажемо и дамо већу видљивост тим институцијама. Бањалука и друга мјеста живе нови живот када је ријеч о култури и туризму и видимо велику шансу за наше институције културе и туристичке садржаје и кроз нове авио-линије које су успостављене. Од јесени ће,о имати три нове авио-линије, а сљедеће године још најмање двије које ће нас повезивати са различитим центрима у Европи. То је нова шанса за развој туризма и културе“, сматра Цвијановићева. 
 
Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић рекао је да је први пут једна Влада на посебан начин схватила значај институционалне и ванинституционалне културе, што најбоље показује зрелост друштва. 
 
Он сматра да ово није улагање за данас, сутра, већ стратешко улагање и потврда да оно што се донесе кроз закон може да се и спроведе. 
 
Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић рекао је да ће одобреним средствима бити набављена информатичка опрема за дигитализацију и микро-филм, те за покретно-клизне архивске полице Архива, чиме ће бити остварено око 60 одсто додатног смјештајног простора у депоима и највреднија грађа ће моћи да буде смјештена у једној згради. 
 
За завршетак радова на изградњи позоришта у Источном Новом Сарајеву предвиђено је два милиона КМ, за изградњу Музеја одбрамбено-отаџбинског рата у општини Пале 500.000 КМ, реконструкцију и доградњу Дома културе у Невесињу 250.000 КМ, те санацију зграде Народне библиотеке Котор Варош 80.000 КМ. 
 
Влада Републике Српске одобрила је 104 приоритетна пројекта из Програма јавних инвестиција за финансирање из буџета у овој години за шта се издваја око 65 милиона КМ. 
 
Осим за пројекте институција културе у Републици Српској, средства из Програма јавних инвестиција у 2018. години биће издвојена и за адаптацију и отварање вртића, опремање школа и здравствених установа, те изградњу, санацију и реконструкцију путне и друге инфраструктуре у општинама и градовима широм Републике Српске.

Архива