За изградњу двије хидроелектране на Дрини 200 милиона евра

29.08.2018 Актуелно

 

„То ће бити први пут да наше електропривреде заједнички реализују један важан пројекат. Надама се да ће то бити начин да се отворе врата за будућу сарадњу у области енеретике, гдје располажемо огромним ресурсима и потенцијалима, због чега то желимо да ставимо у функцију развоја Српске и Србије, али и друштва у цјелини и свих наших грађана“, рекла је Цвијановићева након девете заједничке сједнице влада Републике Српске и Србије.

Она је напоменула да ће активности на овим пројектима почети већ у септембру, док је током 2019. године предвиђена интензивна припрема њихове реализације. Цвијановићева је посебно захвалила премијеру Србије Ани Брнабић што је подржала реализацију ових пројеката.

Цвијановићева је рекла да је на данашњој заједничкој сједници влада Српске и Србије усвојено 16 закључака који су од општег интереса за развој, међусобну сарадњу и планове.

Премијер Српске је навела да је усвојен и закључак о приступу према намјенској индустрији – како пословно ојачати ове субјекте, како им омогућити да буду ангажовани на извршавању одређених псолова за потребе Србије и како одредити њихов статус.

„Та сарадња се односи на предузећа `Космос` из Бањалуке, `Орао` из Бијељине и `Фамос` са Пала“, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, један од закључака односи се и на саобраћајну комуникацију, гдје су утврђени заједнички приоритети, попут наставка изградње ауто-пута од Добоја до Бијељине и границе са Србијом, те повезивање од Источног Сарајева до Вардишта код Вишеграда.

„Немојте ме питати на који начин ће шта бити финансирано везано за понуде које су се раније помињале из Турске јер ту нема никаквих конкретних помака, али оно што је конкретно јесте да припремамо сву потребну документацију и да ћемо реализовати те пројекте. А финансијска конструкција ће бити изражена у складу са нашим могућностим или могућностима да дођемо до најповољнијег новца да би они били реализовани“, појаснила је Цвијановићева.

Говорећи о изградњи моста „Братољуб“ на Дрини, који повезује Братунац и Љубовију, она је захвалила Влади Србије и предсједнику те државе Александру Вучићу који је био иницијатор овог пројекта.

„Нажалост, годину дана након што смо отворили овај мост, показали да је изграђен и захвалили се Србији за финансирање тог пројекта, још није отворен гранични прелаз. Поново тражимо и захтијевамо од органа на нивоу БиХ да одраде свој дио посла који се односи на успостављање тог граничног прелаза, с обзиром на то да су и Србија и Република Срспка све своје обавезе извршиле у претходном периоду“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је реализација туристичких пројеката увелико у току, наводећи да се један од тих пројеката односи и на подручје Подриња, као и да се успјешно спроводи пројекат заједничких ђачких екскурзија, гдје се дјеца из Српске и Србије приближавају и боље упознавају једни друге.

Цвијановићева је захвалила за средства која је Влада Србије обезбиједила за пројекте у локалним заједницама широм Српске. „Тиме је Србија оставила снажан печат и траг у многим нашим општинам, што ће радити и у наредном периоду“, истакла је Цвијановићева.

Као неке од пројеката она је навела изградњу школа, вртића, водовода, те осталих пројеката које су кандидовале локалне заједнице у Српској, истичући да је Република Срспка опредијељена да буде дио изградње гасовода о коме Србија већ увелико преговара.

Цвијановићева је подсјетила и да је Влада Србије обезбиједила милион КМ за запошљавање младих у Српској, те да се реализују бројне заједничке активносту у области правосуђа и културе.

Након заједничке сједнице влада Српске и Србије потписано је више меморандума и споразум између двије владе.

Меморандум о сарадњи влада Српске и Србије у области енергетике потписали су министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и министар рударства и енергетике Србије Александар Антић.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић потписали су меморандуме о међусобном признавању „великих лиценци“ и о размјени искустава у области издавања е-грађевинских дозвола.

Споразум о сарадњи у области информационо-комуникационих технологија потписали су министри унутрашњих послова Српске Драган Лукач и Србије Небојша Стефановић.

Архива