За два мјесеца пишемо нови, истинити извјештај о Сребреници

17.08.2018 Актуелно

 

„Влада Републике Српске би већ на првој наредној седници требало да одреди рок од 60 дана за формирање међународне комисије за писање новог извјештаја о Сребреници, а одмах ће се тражити и начин да обезбиједе средства за финансирање најпознатијих свјетских експерта, који би учествовали у писању истинитог извјештаја о злочинима у Сребреници“, рекао је Додик за Тањуг.

Подсјетивши да је Народна скупштина Републике Српске одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, предсједник Републике је појаснио да је повод за то „покушај ‘хладног’ прогона још 21.000 Срба“, колико их се нашло нимало објективно, на списку који је Удружење „Мајке Сребренице“ доставило њемачком државном тужиоцу.

„Бол тих жена свакако треба поштовати“, рекао је Додик, констатујући да се бол „бијелих марама“ одавно фаворизује у БиХ, док бол „црних, српских марама“ нико не уважава.

Он је навео да је тај период пун страдања Срба на том простору, али да нема ниједног у том извјештају зато што међународни фактор, предвођен /бившим високим представником/ Педијем Ешдауном, то није дозволио.

Кад је ријеч о извјештају из 2004. године, Додик напомиње да је и раније било примједби на тај документ, тако да је списак Удружења „Мајке Сребренице“ са 21.000 Срба, који се оптужују за злочин у Сребреници, само повод за повлачење извјештаја, али не и разлог.

Разлог је, нагласио је предсједник Српске, неистинитост извјештаја који је усвојен прије 14 година.

„Сматрао сам својом обавезом да то учиним, јер је ријеч о још једном нападу на Републику Српску и 21 хиљаду људи. Значи, не штитимо никог ко је чинио злочине, али не можемо дозволити да се 21 хиљада људи сада провлачи кроз процес и да онда доказују своју невиност“, појаснио је предсједник Српске.

Он истиче да је тај извјештај сада ништаван, да су и власт и опозиција гласали за то да је он неприхватљив и да је пун неистина.

На коментаре оних који повлачење извјештаја доводе у везу са прикупљањем политичких поена пред изборе у БиХ, Додик каже да сама чињеница да га је подржала опозиција не може бити политички трик како га је окарактерисала, како каже, одлазећа амбасадорка САД у Сарајеву.

„Није трик. Повукли смо лажни извјештај, али нисмо рекли да нећемо написати нови у коме ћемо записати свакога Бошњака који је страдао и покушати описати околности у којима је страдао и покушати рећи да је тамо, а истина је да је од 3,5 до четири хиљаде сахрањених на мезару у Поточарима 50 одсто војника и да је то претворено у војно гробље, а не гробље цивилних жртава рата, како то они приказују“, објашњава Додик.

Он додаје да постоје докази да се као страдали води 59 живих људи, те да има и имена оних који су страдали 1991, 92, 93. године…

„Није проблем да кажемо – ‘да, они су страдали од Срба, али ’92. године, али не 11. јула’. Ми хоћемо само да кажемо истину“, поручио је Додик.

На питање очекује ли нови притисак међународне заједнице на њега, или санкције попут оних САД, Додик је упитао – „какве санкције“.

„Је ли неко мисли да ја лошије живим зато што ми је неко забранио да одем у Америку, је ли има неке штете за Републику Српску? Па, нема. А то што ме не воле, па не волим ни ја њих. Па шта“, рекао је предсједник Републике Српске.

Архива