Влада ће наставити да унапређује мјере пронаталитетне политике

15.08.2018 Актуелно

 

„Ми данас имамо 1.000 дјеце више, 1.000 породица које су усрећене, а које због финансијских потешкоћа нису могле саме да исфинансирају процес вантјелесне оплодње. Сви заједно треба да наставимо да радимо и да помогнемо тим породицама да нас сутра има што више“, истакла је Цвијановићева која се данас у Требињу дружила са члановима овдашњег Удружења породица са проблемом стерилитета „Бебе“ и уручила им пригодне поклоне.

Цвијановићева је нагласила да Влада подржава сва удружења на подручју Републике Српске која имају одређене програме, те да су се тој помоћи придружиле и локалне заједниуце

„Радује ме што смо успјели да обезбиједимо и трећи бесплатан покушај вантјелесне оплодње. На локалним заједницама је да и оне пруже подршку и да нико не буде без помоћи и препуштен сами себи“, рекла је Цвијановићева новинарама.

Она је нагласила да је циљ мјера Владе које се тичу пронаталитетне политике да у Републици Српској имамо више одјељења у школама, више дјеце у вртићима, и уопште више становника.

„Влада у посљедњих десет година реализовала је и реализује низ мјера а све с циљем јачања породице, а једна од тих мјера су и три бесплатна покушаја вантјелесне оплодње“, истакла је предсједник Владе.

Она је подсјетила да је Влада од почетка ове године увела још једну веома значајну пронаталитетну мјеру а ријеч је о материнском додатку у висини од 405 КМ на мјесечном нивоу за све незапослене породиље до навршене године дана дјетета, односно у случају близанаца 18 мјесеци.

„Посебно сам поносна на ову мјеру јер и незапослене породиље треба да знају да имају неку сигурност наредних 12, односно 18 мјесеци и да Влада и о њима води рачуна“, истакла је Цвијановићева.

Такође, каже она, задњих неколико година даје се једнократна новчана накнада свим мајкама које роде треће, односно четврто дијете. „Свакој мајци која роди треће дијете, Влада Српске посредством Јавног фонда дјечије заштите једнократно исплаћује 654 КМ, а мајци која роди четврто дијете 450 КМ“, нагласила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је прије десет година уведена и мјера додјеле бесплатних уџбеника за ученике првог и другог разреда, затим за одликаше из вишечланих породица.

„Ми нећемо ту стати и наставићемо да унапређујемо и све остале мјере, јер су дјеца будућност Српске. Сад када радимо заједно са локалним заједнициама и нашим партнерским удружењима на терену онда је све могуће и увијек резултира успјехом“, поручила је премијер Српске.

Предсједник Удружења Сњежана Мисита захвалила је Цвијановићевој на данашњем дружењу, истакавши да овај сусрет њима много значи јер је ријеч о људима који су добили дјецу захваљујући финансијској подршци Владе Српске.

Уручивши захвалницу Цвијановићевој, Мисита је нагласила да без помоћи Владе Српске ова дјеца не би била рођена нити би њихови родитељи, који су прошли болан и дуготрајан процес да би добили принову данас били срећни људи.

„Данашње дружење нам много значи. Моје срце је данас као Леотар. Ми од свог оснивања 2010. године имамо одличну сарадњу и са Владом и са Фондом здравственог осигурања, болницом и градом Требиње“, истакла је она.

Она је подсјетила да је ово удружење прво на нивоу Републике и да су његови чланови добили 81 бебу на територији Источне Херцеговине.

Мисита је посебно нагласила да је за људе који чекају да добију принову велика ствар што је омогућена трећа бесплатна вантјелесна оплодња коју највећи број њих себи не може да приушти.

Она је навела да имају велику и безрезервну подршку и градоначелника Требиња Луке Петровића.

Након дружења са малишанима и њиховим родитељима из овог удружења, премијер Српске је прошетала градом у пратњи градоначелника и представника градске власти, потом посјетила градски пијацу гдје је разговарала са грађанима који су је одушевљено дочекали и упутили ријечи захвалности за све што ради за Требиње и Републику Српску.

Посебно одушевљење изразили су пензионери, захваливши премијеру Српске за подршку најстаријој популацији и најновије повећање пензија.

Архива