Српска жели независну комисију и истину о догађајима у Сребреници

19.08.2018 Актуелно

Додик је рекао да се води комуникација са појединцима од струке и јаког моралног интегритета.

„Разговарамо и са једним од бивших судија Хашког трибунала да и он буде дио тога. Желимо да то буде једна комисија од које ће Република Српска прихватити тај извјештај, али би било непоходно да и други то исто направе“, објаснио је Додик.

Он је нагласио да Република Српска не жели комисију у чији рад ће се неко мијешати, па био то и Стејт департмент.

Додик је подсјетио да се могло видјети како изгледа када је Стејт департмент подржавао високог представника у БиХ Педија Ешдауна и када је формирана комисија која је под њиховим утицајем изнијела низ нетачних података.

Он је рекао да не види разлог зашто је Стејт департмент реаговао након што је Народна скупштина одбацила извјештаје о Сребреници, осим да тамо и даље сједе рецидиви старе администарције која тако реагује.

„Да је то политика предсједника /САД Доналда/ Трампа интегрисана у Стејт департменту, онда би сигурно имали подршку да се дође до истине. Ми желимо истину, али оно што је било написано није сва истина. Било је много нетачних података и много података који нису били унутра“, оцијенио је предсједник Српске.

Он је навео да ће све што је било тачно у претодним извјештајима бити интегрални дио новог извјештаја.

Додик је истакао да су лица која су страдала 1992. и 1993. године уврштена на списак страдалих између 11. и 19. јула 1995. године, а није уврштена ниједна српска жртва, која је ту страдала.

Према његовим ријечима, у том периоду било је и Срба који су страдали од бошњачке 28. дивизије чији су припадници, док су се повлачили, убијали Србе, цивиле, гдје год су стигли.

„Ниједног Србина нема на списку што говори да је то било тенденциозно и зато је морало бити поништено“, закључио је Додик.

Архива