Шпирић донирао уџбенике за ученике Дома „Рада Врањешевић“

30.08.2018 Актуелно

Шпирић је нагласио да је за ову установу важно да има стабилне изворе финансирања, те позвао све институције на већу социјалну осјетљивост према установи од републичког значаја.

„Има локалних заједница које не измирују обавезе према својим штићеницима у Дому, попут Бијељине, Теслића, Лопара, а има и оних које су направиле репрограм и сада измирују своје обавезе“, рекао је Шпирић новинарима у Бањалуци.

Мјесечно издвајање локалне заједнице по дјетету смјештеном у Дому износи око 650 КМ, а нешто више од тога издваја Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Једна од локалних заједница која редовно измирује своје обавезе је град Бањалука, који на годишњем нивоу извоји више од 100.000 КМ.

Замјеник градоначелника Срђан Амиџић навео је да око трећину штићеника у Дому чине дјеца из Бањалуке, због чега град често на различите начине помаже ову установу.

Помоћник директора Дома Ненад Талић захвалио је Шпирићу на донацији уџбеника, с обзиром на то да је почетак нове школске године увијек период када ова установа има и највеће потребе.

„Сада у нову школску годину улазимо потпуно опремљени са уџбеницима и осталим школским прибором“, рекао је Талић.

Он је напоменуо да није први пут да Шпирић показује интересовање за потребе ове установе, с обзиром на то да је и раније у више наврата помагао кроз финансијска средства или стипендирање студената из Дома.

Јадранко Кунарац, један од тих стипендиста, након успјешно завршеног факултета посао је нашао управо у Дому као васпитач.

„Уживам у овом послу, иако је захтјеван, али настојимо да побољшамо боравак и услове наших штићеника“, истакао је Кунарац.

У Дому тренутно борави 74 дјеце и младих, од којих је 26 основаца, 31 средњошколац, те пет студената, а остало су дјеца предшколског узраста.

Архива