„Старт ап“ за запошљавање младих до 35 година вриједан два милиона КМ

31.08.2018 Актуелно

 

Цвијановићева је рекла у Источном Сарајеву да ће Влада убудуће обезбјеђивати више средстава за запошљавање младих.

Она је навела да су у Републици Српској прошле године забиљежени рекордни бројеви запослености, а да су ове године одлични трендови, јер се број запослених повећава.

Цвијановићева сматра да ће споразум, који су данас потписали министар финансија Српске Зоран Тегелтија и Вујичић, само дати додатни допринос укупним напорима Владе да повећа запошљавање.

„Влада Републике Српске је низ година, након што смо схватили колике је тешке посљедице оставила криза, на годишњем нивоу у просјеку издвајала око 16 милиона КМ да би подстицала запошљавање и самозапошљавање кроз шест различитих програма који су трајали током ових година“, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је намјера Владе да у будућности повећава ставку за ову врсту подршке и да је сигурна да резултати неће изостати.

Према њеним ријечима, пројекти попут данас потписаног важни су зато што се односе на младе, што треба да помогну свима који имају пословну иницијативу да развијају одређене активности или послове, да имају на располагању одређена средства која ће да им помогну у покретању бизниса.

„Ово ће имати позитиван одјек и мислим да ће се пријављивати много људи који имају добре идеје, али немају почетни новац да покрену посао“, оцијенила је Цвијановићева.

Она је нагласила да је важно да су у оквиру овог пројекта мобилисана средства из Републике Српске и од подршке Србије.

Према њеним ријечима, Влада Српске у овом тренутку, без овог програма подршке запошљавању, на подручју Источне Илиџе реализује пројекте вриједне милион и по КМ, као што су изградња фискултурне сале у Основној школи „Петар Петровић Његош“ и спомен-обиљежја погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату.

Она је посебно истакла велики пројекат изградње болнице у Касиндолу.

„Све су то ствари које треба да нас окупљају. Када се раде ствари које су добре за грађане, не треба да гледамо којој политичкој партији или блоку припадамо, јер знамо да је то у функцији развоја наше Републике, стварања бољих услова за живот наших грађана“, поручила је Цвијановићева.

Вујичић је навео да је за програм запошљавања за који је данас потписан споразум, Влада Србије обезбиједила 500.000 евра, Завод милион КМ, додајући да се први пут у Републици Српској реализује оваква врста пројекта.

„Обезбиједили смо два милиона КМ за потпуно нови пројекат гдје ћемо се потрудити да развијемо код младих људи идеје за предузетнички бизнис. Стручне службе Завода припремају пројекат и вјерујем да ће он бити објављен. До сада смо кроз пројекте запошљавања реализовали 18 милиона КМ и запослили 5.100 незапослених у Српској“, навео је Вујичић.

Према његовим ријечима, до данашњег отварања нових просторија Завода, општина Источна Илиџа, једна од највећих општина Града Источно Сарајево, 25 година није имала нормалне услове за рад Завода.

„Простор је величине 105 метара квадратних и уложено је 190.000 КМ од Завода и 25.000 КМ за опремање простора“, рекао је Вујичић.

Архива