Станари најперспективнија локална заједница

05.08.2018 Актуелно

 

„Драго ми је што видим да општина Станари напредује. Напредак је свугдје гдје се изгради храм и обезбиједи да народ ту може да долази“, рекао је Додик у Станарима, гдје је данас присуствовао слављу поводом освештења Храма Васкрсења Господа Исуса Христа.

Он је подсјетио да је храм изграђен у спомен погинулим борцима са подручја општине Станари у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Српске је честитао представнику грађевинског одбора Горану Јеринићу и начелнику општине Станари Душану Панићу што су истрајали у томе да храм буде изграђен.

„Свако наше мјесто треба да има обиљежје и неку врсту споменика“, поручио је Додик.

Додик је истакао да изградњом Термоелектране Станари ова општина добија значај који и заслужује, те изразио задовољство што се број дјеце која уписују школу повећава, а школски објекат проширује.

Предсједник грађевинског одбора храма Горан Јеринић, који је и посланик у Народној скупштини Српске, каже да храм представља успомену на 250 погинулих бораца са овог подручја.

Он је навео да изградња храма траје осам година, те да је до сада из општинског буџета издвојено 550.000 КМ, што чини трећину укупних трошкова.

„Остало је да се заврши осликавање цркве и вањско уређење, те да буде изграђен парохијски дом“, рекао је Јеринић.

Начелник општине Станари Душан Панић каже да овај храм „говори о томе да је Република Српска жива и да ће живјети“.

Изразивши задовољство што данашњој свечаности присуствује и предсједник Републике Српске Милорад Додик, Панић је истакао да је инситуција предсједника данас значајнија него икада.

Он се захвалио грађанима који су учествовали у изградњи храма и најавио нова издвајања из општинског буџета.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије освештао је данас новоизграђени Храм Васкрсења Господа Исуса Христа у Станарима.

У чину освештања храма учествовали су њихова преосвештенства епископи горњокарловачки Герасим, бихаћкопетровачки Сергије, осјечкопољски и барањски Херувим, као и свештенство Архијерејског намјесништва добојског.

Владика Фотије је за заслуге у изградњи храма Орденом краља Драгутина одликовао посланика у Народној скупштини Републике Српске Горана Јеринића, начелника општине Станари Душана Панића и Јадранка Дењиза из Станара.

За кумове храма изабрани су Горан Јеринић, Душан Панић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић, народни посланик Војин Митровић и Јадранко Дењиз.

Архива