Требиње у протекле двије године доживјело преображај

19.08.2018 Актуелно

То је, свакако, разлог због чега сам овдје, а додатни разлог је и тај, јер је наш владика Григорије одређен на нову дужност и хоћу вечерас да будем са њим“, рекао је Додик новинарима у Требињу, гдје је присуствовао прослави крсне славе града Требиња и Саборног храма – Преображења Господњег.

Он је нагласио да је владика Григорије много учинио за Херцеговину и Требиње, те да је са њим радио на многим пројектима и док је био предсједник Владе, али и као предсједник Републике Српске, те да су имали воље и снаге да заједничком синергијом обезбиједе значајне инвестиције за овај град.

„Владика Григорије је био коегзистенцијални и конструктивни елемент у политичком смислу саме Херцеговине, личност која је обиљежила вријеме и не само руковођење и управљање Црквом, већ и управљање читавим животом“, навео је Додик.

Додик је оцијенио да владика Григорије није одустајао да анимира све оне који су доносили важне одлуке, да их ангажује и привуче нове пројекте у Херцеговини.

„Прије нашег познавања, доминантан процес у овом граду је била помисао на одлазак. Мислим да је овај град са владиком и свему ономе што смо учинили у овом времену – град у који се долази и који се развија и шири. Увјеравам људе у Требињу да треба да остану“, поручио је Додик.

Предсједник Српске је истакао да радо долази на овај величанствен дан у Требиње који има и симболични, а не само вјерски карактер.

Додик је вечерас присуствовао празничној Вечерњој служби Саборном храму у Требињу.

Након Вечерњег богослужења прошла је литија улицама града до Трга слободе, у којој је било више хиљада грађана.

Обраћајући се окупљенима на Тргу слободе Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је да је литија постала симбол града од 1992. године.

Он је истакао да је и Требиње са својим грађанима и Црквом постало град преображаја и Пребражења.

Владика је поручио вјерницима да чувају Цркву, да се окупљају око светиња и да поштују и воле једни друге.

Архива