Продановић: Трагично је да Мектић буде министар безбједности

24.08.2018 Актуелно

„Ако је пријетња по националну безбједност БиХ долазак Прилепина на манифестацију обиљежавања `Кочићевог збора`, шта су онда повратници са сиријског ратишта или мигранти без икаквих докумената“, упитао је Продановић.

Он је подсјетио да је Петар Кочић био књижевник и посланик у аустроугарском сабору у БиХ и један од бораца за права Срба у БиХ под Црно-жутом монархијом.

„Ако се забрани долазак књижевнику Прилепину да збори на `Кочићевом збору`, а то не ураде ни значајне европске земље, онда то доказује да се неко у БиХ утркује да распламса антируско расположење, док се, истовремено, Руска Федерација апсолутно ничим не мијеша у унутрашње ствари БиХ, поштујући Дејтонски мировни споразум“, рекао је Продановић Срни.

Он је истакао да је у овом случају ријеч о антируском и антисрпском расположењу и начину додворавања политичком Сарајеву и неким међународним круговима.

„Нажалост, трагична је ситуација да Драган Мектић буде министар безбједности БиХ. То је понижавајуће за Србе у Републици Српској, јер од када је именован на ову функцију само ради за личну промоцију“, рекао је Продановић.

Он је нагласио да ће и министар спољних послова БиХ Игор Црнадак имати непријатности због низа глупости које министар безбједности БиХ правио од када је у заједничким институцијама у БиХ.

„Руска Федерација ће уложити протестну ноту БиХ, а Црнадак ће морати да објасни који су мотиви стављање књижевника Прилепина на листу као пријетња националној безбједности БиХ“, рекао је Продановић.

Он сматра да овакав поступак није познат у међународној дипломатији и јавности, осим из времена када је Салману Руждију због његовог књижевног дјела пријећено смрћу од његове матичне земље.

Архива