Посланици да заузму зрео политички став о извјештају о Сребреници

12.08.2018 Актуелно

 

„Очито да је дошло до различитих манипулација и сад у задње вријеме могли смо видјети колико је подигнуто галаме, али исто тако и намјерно су испровоцирани одређени страхови од оних људи који дјелују у формату политичког Сарајева, који су нашли још један начин да се обрачунавају са Републиком Српском преко тог извјештаја“, рекла је Цвијановићева новинарима у Рогатици.

Она је истакла да је Извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице у периоду од 10. до 19. јула 1995. године, којИ је сачињен 2004. године, био изнуђен и рађен је под притиском.

„Многи људи који су били укључени у његову израду су сами одустајали и повлачили се, дакле дизали свој глас против тога. Не можете тамо да наведете имена на начин на који је то навођено, не селективно, тако да испада да имате више од 20.000 или 22.000 људи који треба да се осјећају као кривци за нешто за шта нису криви“, рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је у питању апсолутна злоупотреба у политичке сврхе нечега што је и тада урађено политички наопако – под притиском.

„То је само знак да никада не требамо радити под притиском, нити прихватати одређене ствари, зато што никада не знамо када ће нам се то вратити као бумеранг. Нажалост, ово се враћа као бумеранг свим овим људима који су тамо наведени, од којих неки немају никакве везе са оним шта им се ставља на терет“, рекла је Цвијановићева.

Предсједник Владе је поручила да Република Српска мора изградити и градити упорно своје капацитете – да има свој став, да има своје „ја“, да зна када разговара и преговара, да зна када је под притиском, како треба да се извуче из тог притиска и како треба да заштити себе и своје грађане.

„Тај извјештај је оставио бројне грађане Републике Српске апсолутно незаштићене, што није у реду, али с друге стране ја сам за то да свако ко је крив и ко је чинио ратне злочине, треба за то да одговара и да нема никакве заштите за било кога“, рекла је Цвијановићева.

Она је да ова злоупотреба народа, Републике или било кога стављањем одређених људи на спискове да данас или сутра имају проблем због тога, показује да је било незрелости и неодговорности, те да се нису могли одупријети притисцима.

„Не желимо поново такве да видимо на власти, оне који не могу да се одупру притиску. Хоћемо људе који знају шта је дневни ред Републике, како се брани дневни ред Републике, оне који могу да одолијевају притиску и оне који неће прихватати терете за неке будуће генерације зато што су политички слабићи. Дакле Републици не требају политички слабићи“, поручила је Цвијановићева.

Архива