Пензионери високо на листи приоритета Владе

27.08.2018 Актуелно

„Од јануара 2016. године превели смо исплату пензија на трезор чиме смо направили први велики корак који значи загарантовану редовност исплате. Нема ишчекивања датума исплате и нема вишеседмичних исплата као у претходном периоду“, рекла је Цвијановићева на конференцији за новинаре.

Премијер Српске напоменула је да је у неколико наврата пензија била исплаћивана и два-три дана прије рока, што потврђује да Српска има капацитет да извршава своје обавезе.

Након састанка са предсједником Удружења пензионера Српске Радом Ракуљем и предсједником Одбора Народне скупштине за праћење стања у области пензијско-инвалидског осигурања Илијом Стеванчевићем, као и сједнице Владе на којој је разматрано унапређење положаја пензионерске популације, Цвијановићева је рекла да су јавне финансије доведене у ред и да нема буџетских проблема.

„У вријеме након кризе и на почетку мандата ове владе имали смо 66 одсто пуњење из доприноса за пензионо осигурање, а данас имамо 80 или 85 одсто пуњења из доприноса, што показује да солидно стојимо, да имамо стабилне приходе. Већ неко вријеме, двије или двије и по године, прикупимо више средстава него што је планирано, што значи да је материјална основа Републике боља“, навела је Цвијановићева.

Она је додала да је рађено и на јачању материјалне основе и да се кроз неколико корака, односно два пута кроз редовна, а остало кроз ванредна усклађивања пензија дошло до тога да укупно повећање износи скоро 20 одсто.

Цвијановићева је поручила да је Влада Српске и даље опредијељена да се пензионерском популацијом, као једном од најугроженијих, бави на одговоран начин, а један вид подршке је управо једнократна новчана помоћ.

Она је подсјетила да је почетком године договорено да се средином године, након анализе буџета, донесе одлука о једнократној новчаној помоћи за пензионере, што се данашњом одлуком и реализује.

Премијер Српске додала је да је разговарано и о додатним мјерама подршке пензионерима, који имају одређене захтјеве, а о којима ће се Влада изјашњавати у складу са законским могућностима.

„Те иницијативе се односе на неку другу подршку, било да је ријеч о огреву или субвенционисању електричне енергије. Остаје да се тиме бавимо у наредном периоду“, истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Влада је успјела да реагује и према свим другим категоријама, те да је успјела да повећа аграрни буџет са 60 на 71 милион КМ, као и да су уведена нека нова социјална права попут накнаде од 405 КМ за незапослене породиље, а први пут су уведене цивилне инвалиднине од 100 КМ мјесечно.

„Успјели смо да ријешимо и проблем демобилисаних бораца. Њих је сада око 600 који имају 65 година старости, а нису имали минимум 15 година осигураног стажа. Све то показује да су наше финансије у реду и буџет стабилан и да се ситуација значајно поправља“, истакла је Цвијановићева.

Састанку и сједници Владе присуствовао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Архива