Не смије се остати нијем на злочине почињене над Србима

14.08.2018 Вијести

„Дакле, потребно је истражити све ратне догађаје у Подрињу од почетка ратних дејстава па све до окончања одбрамбено-отаџбинског рата. Република Српска ће пружити сваку врсту помоћи једној новој, међународној и непристрасној комисији и прихватиће њен извјештај“, рекао је Додик у Народној скупштини Српске.

Додик је навео да Kомисија у свом извјештају констатујући дешавања у јулу 1995. године у Сребреници није уврстила чињенице које су већ поменуте, као што је страдање припадника 28. дивизије такозване Армије БиХ која је имала губитке у људству усљед борби и борбених дејстава са Војском Републике Српске, међусобних борби и обрачуна, појединачних и масовних суицида и пролазака кроз минска поља.

Све ове жртве, навео је Додик, Kомисија је сврстала на јединствен списак жртава које је, како су навели, српски агресор елиминисао.

„Дакле, потребно је да се оформи независна комисија која би разлучила све појаве и догађаје у и око Сребренице, која би јасно диференцирала стварне злочине од случајних погибија, самоубистава, погибија у минским пољима или у директним окршајима са Војском Републике Српске“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, сви ови потоњи случајеви, по међународним правилима и обичајима ратовања, не могу се ни под којим случајем свести под термин злочина, јер је ријеч о губицима који се дешавају у току самих ратних дејстава при којима не долази до кршења правила и обичаја ратовања.

Додик је нагласио да Народна скупштина Републике Српске треба да одбаци извјештај Kомисије, јер је једностран и нетачан, а послужио је у појединим судским процесима и служио је да се по свијету прича да је Република Српска и сама прихватила одговорност за страдања Бошњака у јулу 1995. године у Сребреници.

Предсједник Српске истакао је да спорни извјештај Kомисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, није релевантан, крајње је селективан, нетачан, неаргументован, тенденциозан, искривљује чињенице, стварајући лажну слику о тим дешавањима.

Додик је констатовао да се списак од 22.000 српских војника не базира на поткријепљеним доказима, већ је састављен произвољно с циљем застрашивања лица са списка, али и цјелокупне јавности у Републици Српској.

Према његовим ријечима, да је на помолу ново ратно хушкање јасно се види и из изјава ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници и неосуђеног ратног злочинца Насера Орића, који је хвалисаво изјавио „да ће нови рат у БиХ почети много прије него што сви очекују“.

„На ову изјаву треба додати и скоро изговорене ријечи бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изатбеговића који је славодобитно изјавио да ово више није 1992. година, када су Бошњаци били неспремни, и да је ово вријеме када су они у потпуности спремни за било какве сукобе“, рекао је Додик.

Он је истакао да сублимирајући све потоње чињенице, предају списка од 22.000 Срба /20.150/ њемачком тужилаштву и изјаве Орића и Изетбеговића, јасно је да притисци на Републику Српску не јењавају с циљем њеног урушавања и укидања.

„Увјерен сам да као и ја сматрате да Република Српска треба да чува и гради мир и стабилност, угледајући се на рационалну политику Србије, која је постала најјачи фактор стабилности у региону. Али, морамо, исто тако, поручити свима који имају било какве планове против Републике Српске да је Српска спремна да се брани и да не дозволи било какво угрожавање њене безбједности и територије“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је Полиција Републике Српске најјача и најспремнија полицијска структура у БиХ и експресно би реаговала у одбрани грађана и имовине.

„Зато и нападају Полицију, не бирајући ријечи ни начин, користећи сваку прилику за њено угрожавање. Приликом и ранијих изазова и притисака на Републику Српску, а који су били огромни, успјели смо да одбранимо Полицију Српске и опет ћемо је одбранити, јер је Полиција та која је гарант сигурности свих грађана Српске“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, познато је свима да је свих ових година, улога ОХР-а врло често била противправна и навијачка, а када је ријеч о раду Kомисије, осим наметања појединих чланова, притисак се огледао у смјењивању начелника Генералштаба Војске Републике Српске генерала Цветка Савића и шефа Секретаријата Владе Републике Српске за односе са Хашким судом и истраживање ратних злочина Дејана Милетића.

Додик је навео и да је високи представник у БиХ Педи Ешдаун тадашњим министрима одбране и унутрашњих послова Републике Српске Миловану Станковићу и Зорану Ђерићу наложио да остваре потпуну сарадњу са Kомисијом за Сребреницу.

„Ово је важно истаћи с обзиром да се рад Kомисије састојао од сталног прикупљања, обраде и систематизације података од превасходно институција Републике Српске, који су механички спајани без релевантних аргумената и данас добили димензију која није тачна. Најбољи примјер и јесте списак више од 20.000 лица који се сада пласира у сарајевским медијима као списак `злочинаца`“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, имајући у виду репресију високог представника и увиђевши да Kомисија неће бити независна у свом раду, предсједник Kомисије Марко Арсовић поднио је неопозиву оставку 20. априла 2004. године, а да би била обезбијеђена константна контрола и утицај над њом, у Kомисију су ушли два представника ОХР-а, кадар ратног Сарајева Смаил Чекић и Гордон Бејкон.

„Ово су само неке чињенице које доказују тврдњу да је високи представник својим потезима апсолутно стао на страну Бошњака, при томе чинивши све да би српски народ обесправио и Републику Српску довео до ситуације да остане празна љуштура. Не смијемо дозволити никада више да формирање било каквих комисија којима ће једини циљ бити сатанизација српског народа“, поручио је Додик.

Он је нагласио да је таква била Kомисија о Сребреници, која се у свом раду ни једног тренутка није бавила српским жртвама у Подрињу, иако је јасно наведено у извјештају да се укупна представа о догађајима у и око Сребренице може добити након сагледавања свих страдања и догађаја од почетка до краја рата.

Додик каже да Kомисија, као једно ад хок тијело, није могла имати оперативне и истражне надлежности, а које је сама себи приписала током свог ђеловања.

Предсједник Српске нагласио је да далекосежне посљедице рада и извјештаја Kомисије могу бити и у мијењању карактера рата на простору бивше Југославије и бивше СР БиХ, који је био одбрамбено-отаџбински и који је донио опстанак српском народу на вјековним огњиштима.

„Мијењање карактера рата значило би означавање Срба као агресора, који су жељели извршењем ратних злочина и етничког чишћења добити државу без других народа. Ми знамо да то није истина и да је Република Српска данас држава Срба, али и свих других грађана који у њој живе“, рекао је Додик.

Он је поновио да Српска не негира злочине над Бошњацима, али да не може истина о Сребреници бити комплетна без информација о страдањима Срба у том истом мјесту.

Додик је истакао да је неспорно утврђено да је Kомисија која је сачинила извјештај радила под притиском, што су признали и њени чланови, те је спорна и манипулација бројем настрадалих Бошњака.

„И један човек који страда, без обзира на то које је вјере, јесте превише, али истина мора да се утврди и да се уваже и српске жртве“, рекао је Додик.

И управо из тих разлога, каже предсједник Српске, наглашава се потреба и настојање у којем Српска тражи међународну комисију, са најбољим експертима, који ће сачинити коначан извјештај о Сребреници.

„Да би сви грађани на овим просторима живјели у миру и да би се постигло коначно помирење, Народна скупштина Републике Српске треба да оспори и повуче овај срамни извјештај Kомисије о догађајима у и око Сребренице и да захтијева формирање непристрасне, међународне комисије која ће се бавити истраживањем свих догађаја на подручју сребреничке регије у периоду од 1992. до 1995. године“, рекао је Додик.

Архива