Наредних дана о формирању комисија за утврђивање истине

17.08.2018 Актуелно

 

Додик је истакао да Република Српска, њене институције и српски народ желе цјеловиту истину, а не наметнуту истину која је 14 година егзистирала и била основа за пресуђивање на различитим нивоима.

„На разним списковима постоје страдали, постоје живи људи, постоје они који нису ни били ту, они који су раније или касније страдали и то на неком другом мјесту. И много тога тамо није истина“, рекао је Додик новинарима на Јахорини.

Он је нагласио да је Народна скупштина Републике Српске једногласно одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године да би се утврдила истина о овим догађајима.

„Оно што је урадио парламент јединственом одлуком јесте да се дође до истине, јер је постојећи извјештај о Сребреници садржавао много нетачних података. Нико не жели да негира чињенице које су се десиле, него да их потврди, али у оквиру цјеловитог сагледавања истине о ономе што се десило у Сребреници“, рекао је Додик.

Он је истакао да наложена одлука, коју је требало да изврши федерална Влада, чији је задатак био да сачини извјештај о страдању Срба за вријеме рата, никада није проведена.

„Зато смо се ми одлучили да формирамо комисију и Влада Републике Српске ће ових дана да донесе долуку о отпочињању процедуре како би дошло до формрања тог тијела“, најавио је предсједник Републике Српске.

Према његовим ријечима, све што је истина везано за страдање од 11. до 19. јула 1995. године биће потврђено. „Али исто тако морамо да кажемо да Поточари нису само гробље жртава рата него је то и војничко гробље, јер је тамо сахрањено више од 2.500 припадника 28. муслиманске дивизије који су страдали у борбама“, рекао је Додик.

Он је додао да су они били војници у униформама који су били организовани у бригаде и чете, водове и јединице и који су нападали српске положаје и зато се не могу третирати као жртве рата.

 

Архива