„Олуја“ – акција етничког чишћења Срба

03.08.2018 Актуелно

 

Он је истакао да је то био страшан ударац српском народу и да би Хрвати требали да покажу своје цивилизацијско достигнуће и процесуирају оне који су починили злочине над Србима.

– Сутра ћу бити у Србији на обиљежавању тог злочина над Србима и свој однос према томе сам одредио. Сматрам да су Хрвати и хрватска држава извршили етничко чишћење и нико нам из наше перцепције и сјећања не може да избије размишљања о томе да је „Олуја“ слијед догађаја из Другог свјетског рата када су Хрвати хтјели да етнички очисте тај простор – изјавио је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он је рекао да се његови разговори са предсједником Србије Александром Вучићем везани за ове теме завршају са јасним увјерењем да Србија и Република Српска неће дозволити да се било гдје предузму такве акције према Србима, гдје год се налазили.

– Наравно да сви заједно морамо да санирамо некако посљедице тог злочина који су несумњиво почињени. Не годи ми као човјеку што Хрвати обиљежавају побједу над страдањима једног народа. Мислим да је дегутантно да на тај начин неко обиљежава страдање једног народа, али то је њихова ствар – нагласио је предсједник Српске.

На констатацију новинара да, ипак, сарађује са Хрватима, Додик је истакао да, бранећи позицију конститутивних народа, брани првенствено српску националну конститутивност и да на нивоу БиХ ни један народ не би требало да мајоризира други.

– Основна тенденција бошњачке политике у БиХ јесте мајоризација, сада хрватског, а касније и српског народа. Моја политичка одлука да браним мајоризацију као процес, односно да је одбијем везано је за све народе на овим просторима – каже Додик.

Он је подсјетио да су политички Бошњаци и Хрвати, заједно са међународном заједницом, били усмјерени против Републике Српске, а да данас постоје озбиљне несугласице међу њима, док Срби, у политичком смислу, мало комфорније живе у Републици Српској и на нивоу БиХ.

Коментаришући изјаву да ће уколико дође до укључивања /самопроглашеног/ Косова у УН и друге међународне институције, тај исти пут затражити и Република Српска, Додик је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске, када је Косово прогласило независност, донијела закључке у којима је речено да ће, у колико се такве ствари буду десиле, исто тражити и Српска.

– Без обзира како има скептика, посебно окупљених око старе америчке администрације и одлазећег амбасадорка у БиХ /Морин Кормак/, која жели да одржи свој утицај, морају да знају – Република Српска се враћа на прво мјесто у БиХ – или ћете то прихватити или нећемо бити у БиХ – поручио је предсједник Српске.

О случају Драгичевић, Додик је рекао да је видљиво да се ради о политизацији случаја.

– Политизација се врши из дана у дан и ми знамо шта се дешава, а постоје и институције које то раде – рекао је он.

Он је рекао да жели да демантујем многе неистине и лажи, али да као предсједник мора да реагује у случају када се неко из те групе појави и каже да треба укинути Републику Српску.

– Ја ћу је бранити Републику Српску од њих и наставићу то да радим – нагласио је Додик и додао да „не може неко доћи да се обрати у парламент и слагати“.

Архива