Институције на нивоу БиХ неспособне да ријеше мигрантску кризу

01.08.2018 Актуелно

„Сви они који су на нивоу БиХ били задужени да се баве овим питањем су оманули. Чињеница је да /предсједник СДС-а Вукота/ Говедарица брани нешто што је неодбрањиво. Институције на нивоу БиХ неозбиљно приступају проблему што показује да они или не желе или нису способни да виде размјере проблема. Они су навикли да се са свим питањима баве само најобичнијим политикантством“, рекла је Цвијановићева за АТВ.

Она је навела да мигранти улазе у БиХ када и како хоће и прелазе границу гдје пожеле.

„То носи бројне безбједносне и здравствене ризике, али то изгледа не представља посебан проблем никоме од оних који треба да се баве овим питањем“, рекла је Цвијановићева.

Она је потврдила да ће у петак. 3. августа, одлуком Владе Републике Српске бити формирано координационо тијело које ће пратити кретање мигранта на територији Српске и предузимати неопходне мјере.

„Координационо тијело мора да спроводи закључке које је Влада донијела прије неколико мјесеци. То значи да буде евидентиран сваки мигрант, да брзо буду упућивани на локације предвиђене да буду њихови центри и да нема кретања и задржавања у Српској и уношења свих ризика о којима сам говорила. Морамо имати везу више институција и људи како би се ухватили у коштац са тим проблемом“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да Српска није раније формирала координационо тијело јер је вјеровала и надала се да ће институције БиХ почети да раде свој посао.

„Показало се да су они неозбиљни и у истом дану различите институције износе другачије податке о мигрантима, што показује да не управљају кризом. Земља која не управља својом границом није никаква земља. Земља која не може да се заштити од таквих ствари је врло проблематична“, подвукла је Цвијановићева.

Она је указала да незадовољство изазивају неозбиљне изјаве опозиције – оних који су у институцијама на нивоу БиХ и предсједника политичких партија у Српској као што је Говедарица.

„Они покушавају да нађу покриће за нечињење оних који су требали да чине врло озбиљне ствари. Вјерујем да ће наше координационо тијело бити на челу реализације свих закључака који је донијела Влада Српске. Све што се тренутно дешава показује колико смо били у праву када смо донијели те закључке и рекли да нема задржавања миграната у Српској и да Савјет министара не може одређивати које су локације у Републици Српској погодне за смјештај миграната, а да нас нису питали и добили сагласност за то“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да ситуација у Бихаћу и његовој околини показује колико је све алармантно, али да, упркос томе, желе да смјесте мигранте у општине у којима живе српски повратници у Федерацију БиХ.

„Депресивно и јадно изгледа план да у подручје гдје су се малобројни Срби успјели вратити шаљете мигранте. То је додатни удар на повратнике српске националности који су тешком муком обезбиједили какве-такве услове за живот, који је веома тежак. Многа села још немају струју, нити су повратницима обезбијеђене елементарне ствари и сада треба још да тамо буду смјештени мигранти са свим ризицима које носе“, рекла је Цвијановићева.

Она је закључила да је мигрантска криза преозбиљан проблем, а да то што неки неће да га виде на озбиљан начин показује да нису дорасли пословима којима се баве.

Архива