Додик: Захвалност Влади за једнократну помоћ свим пензионерима

27.08.2018 Актуелно

Додик је истакао да овај потез Владе одражава стабилност која је успостављена посљедњих неколико година, те захвалио предсједнику Владе Жељки Цвијановић што је у консултацијама са Народном скупштином и предсједником Републике успјела да стабилизује фискални систем.

„Посљедњих 16 мјесеци имамо повећање бруто домаћег производа /БДП/, што није резултат исељавања, како то неки економсити желе представити, већ резултат повећања индустријске производње од 5,7 одсто и рекордне покривености увоза извозом“, рекао је Додик новинарима.

Он је подсјетио да је за вријеме претходне власти, до 2006. године, покривеност увоза извозом износила 37 до 40 одсто, да је сада 75 одсто, да је тенденција да се наредне двије године постигне стоодстотна покривеност и већи извоз него увоз.

Додик је након састанка са предсједником Удружења пензионера Српске Радом Ракуљем и предсједником Одбора Народне скупштине за праћење стања у области пензијско-инвалидског осигурања Илијом Стеванчевићем, као и сједнице Владе на којој је разматрано унапређење положаја пензионерске популације у Републици Српској, рекао да је све то омогућило овакво кретање и реаговање Владе и чињеницу да је у Српској стабилна ситуација, без иједног отвореног проблема.

„Сви проблеми који су на неки начин егзистирали ријешени су, почевши од пољопривредника који су излазили на улице, што је ријешено повећањем аграрног буџета за 11 милиона КМ“, напоменуо је Додик.

Он је подсјетио и на планирано повећање плата радницима у јавном и реалном сектору, повећање пензија које је остварено у претходном периоду, али и ову једнократну накнаду свим пензионерима.

Додик је нагласио да је веома важан овакав однос према пензионерској популацији, подсјетивши да је ова власт 2006. године наслиједила коефицијент исплате пензија од 0,57 и подигла га на један.

„Затим смо исплатили раније отписане три пензије, што је битно утицало на садашњу висину пензија јер да нису те три пензије ушле у основици сигурно би просјек примања данас био мањи“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да Влада овим шаље поруку пензионерима да је увијек ту кад постоје ресурси, те додао да је идеја да се на крају године, када јавна предузећа искажу добит, дио добити усмјери управо на помоћ пензионерима.

Додик је навео да и да је кључна реформа која се десила у овој области била прелазак на трезорско плаћање, што је, како је навео, заједнички успјех пензионера, Владе и премијера Жељке Цвијановић која је упорно инсистирала на томе.

„Било је много неизвјесности шта ће се десити када дође до тога, али успјели смо да направимо стабилан и буџетски и пензиони систем. Ту стабилност треба одржати и никаквих турбуленција у том погледу нема, нити видимо изазове у средњорочном периоду, који би могли да угрозе пензиони систем и он се само може пунити већим уплатама“, поручио је Додик.

Влада Републике Српске донијела је на данашњој сједници одлуку о додјели једнократне помоћи свим пензионерима.

Пензионери који имају пензију у висини до просјечне пензије, односно до 366 КМ, добиће једнократну помоћ у износу од 100 КМ, пензионери чија је пензија у висини до просјечне плате до 850 КМ добиће 50 КМ, а остали који имају већу пензију од просјечне плате примиће 30 КМ.

Архива