Додик: Путин долази у Српску

26.08.2018 Актуелно

Поносан сам на чињеницу да Сергеј Лавров, министар спољних послова Русије, долази 17. септембра у Бањалуку, у пријатељску посету, на постављање камена темељца за изградњу Руско-српског центра. И ја и председник Србије Александар Вучић трпимо велике притиске Запада и оних који би да нам наметну многа решења штетна по Српску и Србију, и константно се боримо да заштитимо српске националне интересе.

 

Ово, у интервјуу за „Новости“, истиче председник Републике Српске Милорад Додик, и подсећа да је Лавров у Бањалуци последњи пут био пре готово две деценије, у време док је он био премијер. Од тада није долазио, истиче Додик.

* Лавров долази на постављање камена темељца, да ли ће можда председник Русије Путин да дође на отварање центра?

– У последња два наврата, кадсам разговарао са Владимиром Путином, напоменуо сам му ту идеју. Мислим да би то био озбиљан разлог за његов долазак у Бањалуку и Републику Српску. Ако ме питате да ли мислим да ће Путин доћи у Српску на отварање центра, могу вам рећи да мислим да хоће.

* Какве поруке очекујете од Лаврова у Бањалуци?

– Посета је израз једног заједничког интереса и става српског и руског народа, наших цркава и држава. Знам да ће одмах бити разних прича, да смо руски „играчи“ и слично. А и да их буде, баш ми је свеједно. Лавров је у Бањалуци зато што подржава нашу оријентацију, и у том смеру очекујем и да иде разговор. Можете да видите Британце и Американце који подржавају широм света ширење њихове културе, па се нико не буни.

* У септембру је Вучић код Путина, а шеф руске дипломатије са вама у Бањалуци?

– За Србе је то одлично! За оне који нас не воле – није. Русија поштује наше ставове. Русија није против Бошњака, ни против Хрвата. То је чињеница. Странци су имали снагу у БиХ зато што им је допуштено да ударају на нас и да нама владају. Мој посао је да увек браним Српску на сваком месту, и то јасно показујемо странцима последњу деценију и више. До 2014. године, до када је СНСД био у власти у заједничким институцијама, страни намесници стално су говорили „не можемо ово, не можемо оно“. Наравно да не могу! Нисмо им допуштали да раде Српској оно што не могу у својој кући. Ако један Доналд Трамп изађе и каже „Америка пре свега“, па зашто ми овде имамо проблем да кажемо „Српски народ, Република Српска и Србија пре свега“? Ето, то ја кажем.

* Налазите се под америчким санкцијама. Имате ли проблема због тога?

– То уопште није важно. Не потенцирам то питање. Мислим да је то покушај да опозиција има тему. Наравно да бих волео да нема санкција, али могу да живим и са њима.

* Очекујете ли да нова америчка администрација укине те мере?

– Очекујем. Нова администрација је коректна, али има проблема са старом.

* Пласирана је и информација да вам ЕУ уводи санкције?

– Опозицији је то једини циљ. Они мисле да једино могу да ме победе ако ми забране да се кандидујем. То је њихов једини план. Добро им је Шпира рекао: „Опозицији и да има своју штампарију, то не може помоћи да победи на изборима.“

* У БиХ су стигли британски обавештајци. Колики би то могло да има утицај на изборе у октобру?

– Огроман! Пет људи најмање је ангажовано у ОХР да одржи причу невладиног сектора и манифестација против Српске. Убрзо ћемо изаћи са именима тих људи. Знамо све. Данас им поручујем да колико год они имају података о нама, ми све више имамо података о њима.

* Разоткрили сте и УСАИД у вези с плаћањем невладиног сектора у БиХ, да ради против Српске?

– То вам је синхронизована акција против Републике Српске, а све због актуелне амбасадорке САД у БиХ. Али она ће свеједно отићи. Ја ћу бити српски члан Председништва БиХ, а она пензионер. Тако се завршава наш политички окршај. Из Сарајева се увек пласира прича да је Босна држава. Па да је држава, не би је водили странци.

* Државни врх Србије, на челу са председником Вучићем, води тешку борбу за очување Косова?

– Вучић носи огроман терет своје поштене намере да косовско питање постави као најважније државно питање Србије. Пре доласка Вучића на власт, Косово је било изгубљено за Србију. И нико га није отварао и било је питање времена затварања приче, на штету Србије и српског народа. Вучић је вратио снажно ово питање како би заштитио Србе на Косову, али и како би заштитио Србију као државу. Председник Вучић се данас бори за српске интересе и за српски народ, као што се амерички председник бори за свој народ и државу. Међутим, они који су имали прилику и повољније околности да ставе то питање на дневни ред, одједном постају главни опоненти борбе за Косово. Вучић води једну тешку борбу, и уместо да се сви окупимо око њега и покажемо јединство, имамо оне који говоре да „он није тај“. Увек када су Срби јединствени, онда су најјачи. На питању Косова морамо показати јединство свих Срба. Сматрам да Србија има јаку државу и руководство. И свим срцем подржавам борбу за очување Косова.

* Често напомињете да сањате сан да Србија и Српска буду једна држава?

– Ми смо у менталитету, вери и писму заједно. Не можете поделити један народ који има тако јаку синергију. Већ један век се овде говори о босанским, хрватским, црногорским Србима. Увек се избегава да се каже да смо ми – само Срби. Имамо снагу у чињеници да Босна има повучену унутрашњу линију. Ако је некадашња унутрашња линија Југославије постала граница, не видим зашто то не би постала и ова у Босни. Зар то већ нисмо видели у историји? Занимљиво је да увек постоје двоструки аршини према Србима. Све што важи за друге, за нас не важи.

* Србија је у неколико наврата увучена у конфликте са БиХ, увек због бошњачке политике и Бакира Изетбговића?

– Велика је грешка сматрати да је Бакир Изетбеговић Босна и Херцеговина. Није Бакир Босна. Он је само један члан Председништва БиХ и члан конститутивног народа. Тек када се тројица договоре у Председништву БиХ, односно утројче, лепше звучи, онда БиХ може имати званични став о неком питању.

* Налазимо се пред октобарским изборима. Очекујете ли победу за место српског члана Председништва БиХ?

– Ја сам већ победник избора! СНСД ће, такође, однети убедљиву победу. Идем у Сарајево да представљам снагу Републике Српске. Боравећи у Председништву БиХ, представљам читаву Републику Српску. Не идем у Сарајево да бих само климао главом на захтеве Бошњака и Хрвата, по било којем питању. У Председништво БиХ идем да заштитим наша уставна и законска права. Свестан сам да не одговара међународној заједници кад штитиш своја права. Међутим, ако желе партнера, морају да уважавају Српску.

* Већ се пласирају информације да идете у Председништво БиХ да, између осталог, потпишете улазак БиХ у НАТО?

– За четири године ће се НАТО распасти. Ма, какав НАТО!

* Члан СНСД Небојша Радмановић је пре пар година потписао Акциони план за чланство БиХ у Алијанси?

– То су била нека друга времена. Тих година одлазио сам у Русију и тамошњи политичари су ми говорили да разумеју о чему се ради и појаснили ми тада актуелну међународну слику. Али времена су се променила. СНСД је иницирао усвајање Декларације о војној неутралности Републике Српске. А када помињете Радмановића, он је као српски члан Председништва БиХ шест пута покретао питање заштите виталног националног интереса РС, а Младен Иванић није ниједном. Тиме је све речено.

* Имате ли већ име новог мандатара за састав Владе?

– Премијер ће бити из СНСД, јер смо најјача странка у Српској. Победа ће бити апсолутна на изборима, и моја и госпође Жељке Цвијановић за председника РС. Верујем да ћемо досегнути две трећине посланика у Народној скупштини РС.

* Прича се да ћете после неколико месеци у Председништву БиХ да се вратите на место премијера РС, а наслеђује вас Небојша Радмановић?

– Да ли ће се то десити или неће, остављам опозицији да о томе размишља. Оно што буде у највећем интересу српског народа, то ћу и урадити. У интересу српског народа није да се у заједничким институцијама БиХ не поштује српски народ и Република Српска. Српски члан Председништва БиХ је примарни део РС. Устав каже да се у Српској бира српски члан Председништва БиХ, и он се у Сарајеву састаје са друга два члана.

МНОГО ЛАЖИ О СРЕБРЕНИЦИ
А Да ли је Српској био потребан нови извештај о Сребреници? – Верујем да јесте. Било је питање тренутка када ће до тога доћи. Првобитни извештај је био необјективан и пун нетачних детаља. Нико из Српске не негира злочин, али је свеобухватност мана ранијег извештаја. Ми нисмо никога штитили. Они који су починили злочине морају да одговарају, али исто тако тражимо да одговарају и они који су починили злочине према Србима.

ПОБЕДИЋЕ ЖЕЉКА
А Очекујете ли победу Жељке Цвијановић у борби за председника РС? – Апсолутно. Имам огромно поверење у Жељку Цвијановић. Она је шест година била председница Владе и доказани је борац за Српску. Веома је опасна прича да на месту председника треба да буду људи који нису ништа радили у животу. Ми морамо да јачамо статус Српске, а не да га слабимо.

Архива